Reminiscence

Alhamdulillahi Ta’ala..

Alhamdulillah..alhamdulillah.. alhamdulillah..

Just wanted to express my gratitude to Allah SWT for everything He has given me. In particular for all the lovely people whom I’ve known for quite some time, who touched me based on their sincere speech and actions on Allah’s path. Who have transformed to greater human beings.. seeing you change really made my day (or night) and act as a subtle reminder on how I should also be transformed to a better person everyday. Subhanallah.

Ya Muqalibal Qulub, tsabbit qulubanna ‘ala deenik, wa ‘ala tha’atik. Subhanaka inni kuntum-mina-dzalimin.

Kekuatan itu datang daripada Allah, may Allah give me the strength to persevere in goodness.

Which of the favours from the Lord that you deny?

Bismillah..

I feel…that I am not in a position to complain about my hardship.. because I believe there are other human beings that face even greater hardship than I do..

‘Look at how you’re sleeping, how much you’ve eaten, you’ve got so much more than most..’ lagu Zain Bhikha.

How true.

I am living in peace, unlike my other brothers and sisters in Gaza, Syria, Libya, Iraq, Afghanistan, Algeria. I don’t have families who were murdered, tortured, or raped. I have never been sexually or physically abused. I was never wrongly and unjustly persecuted. I have faced racism and verbal abuse in Australia, but that is NIL compared to what the people there have been through (mine is like a speck of dust compared to theirs). I have enough food. I bathe everyday. I never have shortages of electricity, water or heat. Internet is within my hands. I have enough money to buy things I need and sometimes things that I want. The sceneries that I pass through each day to go to and back from uni is beautiful; lovely cool weather, happy sunshine, cheerful birds, and friendly neighbours too (although some are not– EPP! complain lagi?!). All in all, I have everything that I can ask for!

Fa bi ayyi alaa irabbikuma tukadziban? Then which of the favours from the Lord that you deny?

Kadang-kadang.. terasa macam manja. Bila suatu ujian menimpa, yang mungkin hanya berbentuk dalaman, itu pun nak mengeluh. Sedangkan ramai lagi yang diberi ujian berganda-ganda lebih besar.

The things that you are asked to do are very simple.

Pasang niat ikhlas.

Usaha bersungguh-sungguh.

Sabar atas ujian.

Bersyukur dengan nikmatNya.

The pursuit of happiness in this life and the next is actually getting myself to do all these things.

Be done and get on with it.

——-

Sabar and Shukr (by Zain Bhikha)

There was so much on my mind in my bed I lay
I turned to my side and I heard a voice say
Stop all your whining, heart rates declining
You’ve got so much more than most
Look how you’re sleeping, how much you’ve eaten
Don’t you know that you’re supposed to say

Chorus:
Sabr and Shukr are wonderful things
The praises to Allah we should always sing
when things go right it’s from Him not me
And when they are wrong, we get through patiently

I got out of bed, began to walk
Bumped into some folks and we started to talk
Did you hear about the killing, the bloodshed the stealing
The grass got burned on the other side
Soldiers a coming, people a running
All that’s left is the orphan child
Lyrics www.allthelyrics.com/lyrics/zain_bhikha/

Chorus
Bridge:
I opened my eyes and began to see
Everything that’s happening around me
What seemed half empty now seems so full
There’s no use crying over what’s been spilled
While babies are dying, mothers are crying
Their containers have never even been filled

Chorus (Half)
Inn Allah ha, Ma As Saabireen

I opened my eyes, began to see
Everything that’s happening around me

Becoming a functional individual

Bismillah..

Things are never going to get easier, at least not for those who wants to stay in this path of life.

Ada orang pernah berkata, semakin lama kita berada dalam medan dakwah dan tarbiyyah, semakin besar ujian yang diberi untuk menguji samada kita masih mahu berada di dalamnya atau tidak. Satu lagi yang selalu didengari: semakin tinggi iman, semakin besar ujian untuk menguji keimanan seseorang itu. Though I’m not entirely sure if both correlate, but I’m guessing yes because what makes a person really want to stay with dakwah and tarbiyyah for the rest of his/her life? Of course keimanan yang tinggi dan niat yang ikhlas. Two really basic but of the most important things to have yet people can lose them along the way too :/ may Allah protect me from going astray.

Anyway..so much to reflect on (as I do on a very frequent basis nowadays)..but an interesting point that I made to myself to keep me going is to ask me this question myself everyday: ‘How can I best perform as a functional person?’ This question can be asked anywhere, anytime. Tak kisah la dalam aspek dakwah dan tarbiyyah, di tempat kerja, as a team player, bersama keluarga, dengan jiran tetangga, di kampung halaman, dalam sebuah komuniti etc etc the list is endless. The question is i believe is helpful to reflect ourselves on how we can be a better person, in this moment, at this time, ie right NOW.

InsyaAllah, kita nak jadi orang yang berguna, ‘berguna kepada orang ramai’, tu pun salah satu daripada 10 muwasafat tarbiyyah, bukan? 🙂 (I can assure you at least from what I see right now it’s still a looong way to go for muslims to achieve these 10 things sigh).

Say NO to hedonism that looks at the purpose of life as one that only seeks life pleasures, joys, indulgences (food, material things, sex). Hanya untuk memuaskan nafsu semata-mata. You are created for a lot more than that bro! Open up your eyes a bit more!

Say YES to becoming functional individuals, that bring positive outcomes toward your environment. This is what we need in the younger generations that is now at stake.

And Islam is THE ultimate solution for it.

‘Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum sehingga kaum itu mengubah nasib mereka sendiri..’

Penguat hati =)

Salam wbt..

Dah lama benar terasa tak ‘menjejakkan kaki’ ke dalam blog ni.. kali terakhir bila adalah beberapa bulan yang lalu di malaysia.. bila balik ke sydney pernah terfikir untuk menulis tapi memang tak sempat2, sebab semakin sibuk dengan kerja phd yang bertimbun, dan juga kerja dakwah di sydney. InsyaAllah, that will never change.. tapi elok juga untuk spend sedikit masa menulis luahan hati dan fikiran di sini kan.. asyik berada di dalam kepala je tiap2 hari tanpa dikongsikan kepada sesiapa tak best juga..

Alhamdulillah ‘ala kulli hal…

Allah masih memberikan kekuatan dan ketenangan dalam jiwa ini untuk menempuh ujian-ujian yang diberikanNya..walaupun kadang2 ada rasa ‘sakit’ tapi itu sebab salah ku sendiri..mungkin ketika itu terasa jauh daripada Allah disebabkan kelalaian untuk menjaga hubunganku denganNya.. astarghfirullah..

Semakin lama hidup di dunia ni, semakin besar cabaran yang ada, dan semakin tinggi pengorbanan yang dituntut dalam diri.. pada satu sudut, diri ni memang bersemangat berkobar-kobar untuk menempuhinya, berfikiran positif dan optimis, dan yakin bahawa jika diri ini melakukan yang terbaik, insyaAllah usaha itu yang dikira walaupun apa sekali outcome atau natijahnya. Tapi pada satu sudut yang lain, ada elemen negatif yang masuk (uh-oh) yang cuba untuk menumpaskan semangat dan keyakinan diri.. diri mula bertanya, ‘Mampukah aku melakukannya?’ ‘Layakkah aku berada di sini?’…seolah-olah menyoalkan ketentuan Allah untuk berdiri di sana menerima ujian-ujianNya.

Sedangkan Allah telah mengatakan La yukallifullahu nafsan illa wus ‘aha dan Kuntum khaira ummatin ukh-rijat lin-naasi ta’ muruna bil ma’ruf, watan hauna ‘anil munkari watu’ minuna billaah.

Masih tidak cukup?

Wa la tahinu wa la tahzanu wa antumul a’lawna inkuntum mu’minin.

Ya ayyuhalladhi na amanu in tansurullaha yansurkum wa yuthabbit aqda makum.

Wa man ahsanu qaulammin da’a ilallahi wa ‘amila salihawwa qala innani minal muslimin?

“Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui” (al-ankabut: 64)

Dan banyak lagi kata-kata Allah, janji-janji Allah kepada orang-orang beriman.

Sebenarnya.. jangan tertipu dengan syaitan dan bisikannya.. instead of menyoalkan diri ‘Mampukah aku menempuhi ujian ini?’ apa kata kita tanya balik diri kita ‘Mampukah aku untuk masuk syurga jika aku tidak menempuhi ujian di dunia ini (dengan sebaiknya)?’

Ikhlaskan niat setiap masa, usaha yang terbaik setiap masa dan tawakkal sepenuhnya kepada Allah. Ya, kadang-kadang kita akan terjatuh tapi cepat-cepat beristighfar padaNya dan berdiri balik dengan kukuh dan berani.

Let’s do it!

My real-time qudwatul hasanah

How they keep me amazed with their sifat tawaddu’ and rendah hati, while showing me their spirit and enthusiasm (himmah aaliyah) and ciri2 kepimpinan sejati, makes me eager to come back home and work with them. These people have been in the field for quite some time now (much longer than myself), and from what I see in their eyes they are still moving forward faster than ever before. May Allah grant them the tsabat and istiqamah in not only the things they do, but their attitude, masyaAllah, whom many have lost while being tested by Him.

Seeing them makes me want to cry..because how I so much want to be like them, but knowing that just wanting it wouldn’t make any difference if I am not doing it.

I truly love them for Allah. Only meeting them for 2 hours have made an impact to my heart, sampai nasyeed old skool dalam kereta zauj yang sebelum ni boleh buat dekk ja, tiba2 boleh menangis dengar. Because it reminds me so much of them.

Alarmme-Rapsodi Perjuangan

Teman ketawa di mana-mana
Sahabat berduka sukar dicari
Entah ke mana menghilangkan diri
Pabila ujian melanda

Erti harga sebuah perjuangan
Kepahitanku dalam menegakkan
Kebenaran keadilan perubahan
Akan ku tetap teruskan jua

Kami tak rela dinoda
Lihat kezaliman melanda
Kuatkan azam di jiwa
Kebenaran dibela

Sematkanlah janji-janji
Kini yakinkanlah diri
Perjuangan suci murni
Kemenanganmu nanti

Apalah guna kau berdiam diri
Arus perubahan tak tertahan lagi
Usah dibiarkan kita dipermainkan
Kelak kan membawa seribu penyesalan

Rightful Measure

Rightful Measure

To stand for moderation and balance is a defining element of the Quranic vision of Muslim community, which is described as ummatan wasatan (2:143), a justly balanced nation that shuns extremism and over-indulgence even in things which might otherwise be praiseworthy and desirable. Moderation also signifies the ideals of an Islamic personality and civilization, for in it lies the essence of all virtues that Islam promotes.

Moderation means avoidance of extremes consisting either of laxity and neglect or exaggeration and excess. A perusal of the source evidence shows that moderation is unqualified and multidimensional and it permeates all aspects of Islam, including personal conduct, law, morality and culture, even matters of worship. There are reports in the hadith literature that the Prophet discouraged extremism even in acts of devotion (ibadat) and instructed his community to ‘give everything its rightful measure’. Common sense tells us that severity and extremism do not yield good results, rather it is rationality, enlightenment, good planning, consultation and perseverance that constitute important components of moderation and balance.

Compiled From:
“Shariah Law – An Introduction” – Mohammad Hashim Kamali, p.218

muhasabah 25 tahun

Alhamdulillah.. segala kesyukuran dipanjatkan kepada Allah Ta’ala.. yang memberikanku kefahaman tentang nilai dan erti hidup sebenar, supaya aku dapat mengenali dengan lebih dekat siapa Tuhanku, bagaimana aku diciptakan, kenapa aku diciptakan, untuk apa kesemuanya ini ada di depan mataku..ya Allah.. aku lebih mensyukuri nikmat yang diberikan kepadaku, dan aku lebih mencintaiMu, tapi benar, aku juga lebih takut akan seksa dan azabMu, takut untuk membuat maksiat, takut untuk melemaskan diri dalam lautan jahiliyyah yang pernah cuba melemaskanku sewaktu ketika dahulu.. ya Allah.. sesungguhnya aku hanyalah manusia, yang ada kelebihan dan banyak juga cacat celanya.. tapi apa yang kuharapkan adalah keampunan dan rahmatMu.. supaya aku tidak tergolong dalam orang yang pada hari itu tunduk malu dan kesal dihadapanMu kerana ingkar dan sombong kepadaMu..

Semoga 25 tahun yang telah ku lalui diberkatiMu. Semoga detik-detik hidupku yang selebihnya ini dapatku gunakan untuk mendekatkan diriku kepadaMu, dan meraih mardhatiLlah yang aku dambai.

—-

Saja nak share di sini, koleksi gambar2 yang berlatarbelakangkan langit =)

 

usrah di tepi pantai sambil melihat sunrise

mukhayyam akhawat

trip naik ferry melihat sunset dgn zauj =)

di usyd bersama zauj

jaulah akhawat dari melbourne ke adelaide

muhasabah diri di coogee

dalam perjalanan ke wyong, rehlah bersama akhawat

perjalanan balik ke rumah dari uni

perjalanan balik dari mesia ke sydney..

Previous Older Entries