Salam mujahadah :)

Ya Rabb..

Betapa lamanya tak masuk blog ni dan menulis.. dan sebenarnya ana memang tengah mengejar masa..pun tak sempat nak tulis apa2 huhu masyaAllah..

Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, hendaklah dia bercakap yang baik atau dia diam (Riwayat al-Bukhari)

Ok lah, dengan mengingati hadis significant ni, dan kerana ana hanya mempunyai beberapa saat utk menulis sesuatu yang berguna/baik, ana cuma nak nyatakan betapa rindunya ana dengan akhawat di Malaysia, dan akhawat yang dah meninggalkan bumi Australia ni. Tak lama lagi ana akan ditinggalkan lagi dengan satu lagi kumpulan akhawat.. perasaan ditinggalkan sememangnya sayu dan penuh haru biru.. ya Allah.. permudahkanlah urusan di dunia dan akhiratku..dan berilah kekuatan padaku..

Ana doakan semoga kalian sentiasa berada di bawah lindungan dan keberkatanNya. Moga kita semua tsabat di jalan yang benar hingga destinasi terakhir kita, tempat rehat yang sebenar-benarnya. Ana uhibukunna fillah akhawat, keep on mujahadah.

Mujahid dengan lawannya yang penakut

Advertisements

:)

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Tiada tarbiyyah jika tiada perubahan

Seseorang pernah berkata, ‘Jika tiada perubahan (positif) yang berlaku pada diri, itu bermakna kita tak mengalami tarbiyyah walaupun pada zahirnya nampak sahaja kita seolah2 melaluinya’.

‘Kalau seseorang itu selesai menjalani usrah pada minggu itu dan keluar tanpa rasa apa2 dan tiada perubahan, sama sahaja seperti dia sebelum pergi usrah, maka usrah itu bukan tarbiyyah’.

Padahal usrah itu adalah asas pada tarbiyyah 😦

Sigh.. risaulah begini.. utk memimpin manusia adalah satu beban.. utk memastikannya dipimpin dengan betul satu lagi beban.. utk mengharapkan perubahan yang ada padanya atas usaha kita, tak ada beban sebenarnya, kerana perubahan itu hanya boleh dilakukan oleh dia sendiri, dan daripada hidayah yg datang drpd Allah swt.

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberikan petunjuk kepada orang yang kamu cintai, tetapi Allah-lah yang memberi hidayah kepada yang dikehendakiNya dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk” (Al-Qasas:56)

Tapi memang fitrah manusia utk lihat kepada hasil.. apabila hasil usahanya berjaya, maka seronok dan gembiralah pengusaha itu.. tapi apabila hasil usahanya gagal, maka sedih dan hampalah pengusaha itu..

Sama la macam mak..kalau mak kita tengok kita berjaya hasil daripada didikan, asuhan dan ajarannya, maka gembiranya tak terkata, bangganya hati mak kita.. tapi kalau kita teruk, not necessarily apa yg dia harapkan technically (i.e. jadi chef dan bukan doktor seperti yang dia mahu) tapi dari segi akhlaknya, peribadinya, fikirannya etc rosak.. oh, the disappointment she’d feel cannot be described in words..

Tiba2 rasa gementar utk ada anak nanti.. mungkin time dia baby dan budak kecil ok lagi, tapi bila dah besar, dah remaja, lepas tu jadi young adult.. minta2lah Allah menjadikannya seorang anak yang soleh/solehah sampai akhir hayatnya.. sejuk hati umi abi melihatnya.. because I think I’d know how it feels if it turns out to be the opposite (na’udzubillahi min dzalik), though I’m not sure about how much of it (the painfulness) would really feel like for a real mum.

😦

Patutla ‘Syurga adalah di bawah tapak kaki ibu..’. Mujahadah seorang ibu utk mengandungkan, melahirkan, menyusu, memberi makan, mengasuh, memandikan, membelai, mendisplin, sabarnya dgn anak dia, sanggup buat apa saja utk kebahagiaan anak dia etc etc oh my God.. nak nangis kalau tengok orang sanggup menderhaka kepada mak dia…macam mana dia sanggup buat macam tu…

Hmm.. macam mana boleh sampai ke sini pulak ye.. hehe, tersasar sedikit.

Oh well, time to move on.