Apa kaitan ‘perfectionism’, ‘procrastination’ dan ‘pasrah’ (3Ps)

It’s actually close to midnight now and I’m suppose to go back a long time ago..which is actually a better thing as I tend to procrastinate a lot if in my head there’s no time limit as to when I’m going back…

That’s right. Procrastination.

Many people procrastinate but there are different reasons behind it. I’ve identified mine and I think the biggest factor is because of my perfectionism. Semua nak perfect. Result nak perfect. Itu, ini nak always perfect. It was in me since…I think during my teenager’s time and has been inherent me ever since.

This sense of perfectionism will then drive me to strive my best to get it perfect, which is a good thing if you’re looking from that perspective. But it can, and more often, lead to the negative side, which is to actually create fear in me and prevent me from doing something just because you’re afraid that it won’t be perfect. This fear that drives that procrastination. It’s both sad and scary at the same time.

And this what hits me again and again. As much as I want to accomplish things and I believe I can accomplish so many things, this fear  of failure inside me drove me to just stop what I’m doing and asked me to procrastinate. I really despise it and yet I sometimes fall into this trap (ok ‘sometimes’ might be an understatement).

But then I got thinking.. Islam has the solution to everything.. this can be very simple as what this blog is explaining:

untuk dapat beriman kepada allah maka kita harus pasrah kepada allah. sekarang mustail jika kita mengatakan beriman namun tidak mengenal dan pasarah kepada allah. pasrah ini sebagai bentuk kita menemui ALlah secara praktis. dengan pasrah kepada allah maka kita akan menemui nya dan dari menemui ini akan terjadi proses interaksi. semakin sering terjadi interaksi dansemain dalam proses interaksi ini maka iman akan meningkat dengan pesat.

Pasrah. That’s the word.

Nobody’s perfect and nobody will be or has been. Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kelemahan masing2 dan kita saling lengkap melengkapi antara satu sama lain, betul? We tend to forget that sometimes.

Jadi remedy-nya di sini adalah untuk lakukan sahaja apa yang dituntut (just do it!) without worrying about whether you can make it ‘perfectly’ or not kerana itu adalah ketentuan yang Allah sahaja yang pegang. It’s your job to do your best and that’s where Allah rewards it in the dunya and akhirat insya Allah..

Yes, just do it, usaha sebanyak mungkin, kemudian tawakkal kepada Allah, pasrah kepada Allah. Allah knows what to give or not to give you and it’s what you need to accept as that is the best for you from Allah. Learn to trust him 100%.

Mujahadah.

Advertisements

Well done Zionists, well done

Alhamdulillah.

I’d like to congratulate all Zionists and pro-Zionists who know what the truth is, but of course with your utmost arrogance and greed for the world, would find every means to cover up the truth, distorting and confusing the minds of ordinary people.

You really think we’re that dumb, don’t you? Because you’re the world superpower, you think everything is within your hands? Because you’re superb in telling lies, you think everyone will believe you?

Yes, there may be a significant number of people who have fallen for your lies and deceit, but now more and more people are now discovering who you really are especially since what you have recently done to the innocent Gaza activists you claimed to be terrorists  (I don’t know who can actually believe this). Isn’t that awesome? More and more people would now see you as this lunatic government, wondering ‘why are they like that?’ And then they’d start to research more about you, discovering your sick hidden agenda and big plans for the New World Order, and in particular why you are against Islam so much. Which will then, by Allah’s will, open up their hearts to learn more about Islam, discover the REAL truth, and with time become Muslims, real fighting Muslims. Soon the number of people who know the TRUTH and would want to be with the truth will ESCALATE, the number will become so high which will then of course add on to your already paranoid and fearful hearts until you’ll go berserk. All of this happen because you believe that nothing can stop you, and of course not even from the Almighty can stop you because you don’t actually believe in all these things do you? I symphatise with your arrogance and/or stupidity and falling into the trick of Satan. Quick, save yourself from this agony! Oh wait, you’re too arrogant to do that? Sorry I forgot.

Hasn’t anyone told you that truth will prevail no matter what? Tsk tsk. Kesian.

Well, here’s what I believe in, and I’ll share with those who believe it:


The Evil One has got the better of them: so he has made them lose the remembrance of God. They are the Party of the Evil One. Truly, it is the Party of the Evil One (Hizbu Shaytan) that will perish! (al-Mujadilah: 19)

and this one too:

Thou wilt not find any people who believe in God and the Last Day, loving those who resist God and His Apostle, even though they were their fathers or their sons, or their brothers, or their kindred. For such He has written Faith in their hearts, and strengthened them with a spirit from Himself. And He will admit them to Gardens beneath which Rivers flow, to dwell therein (for ever). God will be well pleased with them, and they with Him. They are the Party of God (Hizbullah). Truly it is the Party of God (Hizbullah) that will achieve Felicity (al-Mujadilah:22)

I pray to Allah that I will be among those who will always be on true path and to be among the believers until the eternity. Ameen.

———

Terngiang-ngiang lagu Palestine Will be Free oleh Maher Zain:


I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye

What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?

And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

FREE PALESTINE!!!!!!!!!!!!!

Salam mujahadah :)

Ya Rabb..

Betapa lamanya tak masuk blog ni dan menulis.. dan sebenarnya ana memang tengah mengejar masa..pun tak sempat nak tulis apa2 huhu masyaAllah..

Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, hendaklah dia bercakap yang baik atau dia diam (Riwayat al-Bukhari)

Ok lah, dengan mengingati hadis significant ni, dan kerana ana hanya mempunyai beberapa saat utk menulis sesuatu yang berguna/baik, ana cuma nak nyatakan betapa rindunya ana dengan akhawat di Malaysia, dan akhawat yang dah meninggalkan bumi Australia ni. Tak lama lagi ana akan ditinggalkan lagi dengan satu lagi kumpulan akhawat.. perasaan ditinggalkan sememangnya sayu dan penuh haru biru.. ya Allah.. permudahkanlah urusan di dunia dan akhiratku..dan berilah kekuatan padaku..

Ana doakan semoga kalian sentiasa berada di bawah lindungan dan keberkatanNya. Moga kita semua tsabat di jalan yang benar hingga destinasi terakhir kita, tempat rehat yang sebenar-benarnya. Ana uhibukunna fillah akhawat, keep on mujahadah.

Mujahid dengan lawannya yang penakut

Reflection

Salam wbt..

I was just discussing with my zauj about how ikhwah yg berada di Sydney sekarang ditajmik oleh abang2 ikhwah senior (yang skrg dah selamat grad, walimah (or in the planning) dan menetap di malaysia for good..well that actually includes him). Bagaimana ikhwah2 ni dulu byk betul hurdles utk mereka sampai di mana mereka brd skrg.. Alhamdulillah, hampir semuanya masih tetap istiqamah dlm tarbiyyah dan amal, ada yg lebih cepat progressnya dlm tarbiyyah di atas komitmen dan kesetiaan yg diberi.. Murabbi mana yg tak akan senyum gembira melihat anak buahnya semakin hari semakin meningkat.. 🙂

Apa yg lebih terkesan kpd hati ana adalah bagaimana ikhwah2 senior ni masih tetap sabar dan istiqamah dlm mendidik mad’u2 mereka yg dulunya begitu byk masalah yg selalunya dijadikan alasan utk tidak mahu bersama2 dakwah dan tarbiyyah (cthnya personal problem la, duit la, kesihatan la, dll). Tetapi akhirnya hasil drpd kesabaran, kesungguhan dan keikhlasan mad’u2 mereka skrg menjadi rijal2 yg setia bersama2 menegakkan kalimah Allah, bersemangat dlm mendalami agama islam serta mengajak yg lain utk bersama mereka.. Semoga mereka terus tsabat atas jalan ini..

Tiba2 teringat bagaimana waktu ana ditajmik dulu.. Ana dulu bukanlah antara orang2 yg ‘ditarget’ utk masuk dlm sistem tarbiyyah ni huhu..mungkin sebab appearance atau kawan2 yg ana bergaul dengan dulu menyebabkan susah utk penetrate.. Tapi disebabkan keinginan yg kuat dlm diri ana untuk kebaikan (this has a longer background story behind this) dan berkat kesabaran akhawat dlm memimpin ana (dan juga doa2 drpd mereka I’m pretty sure) Alhamdulillah I am here where I am now.. Masih lagi jauh perjalanan itu memang pasti, tapi alhamdulillah ianya sekarang di atas jalan yg benar..

I thank Allah for His guidance.. I ask Him to make me a better leader and daie, whom has no fear to stand up for the truth and be firm on her two feet, and yet who is soft and capable to touch people’s hearts like how Rasulullah touches so many before us… I know this can’t be achieved just by me typing this out, I know I have to make the utmost effort to make this wish come true..Ya Rabb, have mercy on me and others who seek guidance towards You…

Malaysia, here I come :)

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

I cannot express how grateful I am towards the Almighty Allah for showering me with sakeenah after a long day of contemplating, indecisiveness and all those stuff that makes one heart  goes, well, tak tenteram hehe.

Remember I was praying to Allah whether I should move out or not with my childhood friend? Memang lepas solat tu, rasa hati tak tenteram.. there’s something wrong somewhere… dan tiba2 pula adalah adegan yang menyebabkan ana tak leh pun nak keluar dari rumah yang ana duduk sekarang, dan kiranya akan stay dgn housemate lama (akhawat) utk 6 bulan sebelum dia habis study dia (lepas tu barulah tinggal ana seorang huhu).

Tapi kerana dah janji dgn Ms Childhood Friend (CF) tu utk pindah dgn dia, timbullah suatu conflict. Tak leh nak tinggalkan dia, satu sebab dah janji, satu lagi sebab kenapa dia nak pindah dgn ana adalah kerana dia tak nak hidup bersama org2 yg minum arak, bawa masuk lelaki etc (alhamdulillah ada kesedaran kat situ).. dan dia hanya kenal ana yang tak buat benda tak senonoh ni. Tapi bolehkah dia menerima hakikat kehidupan akhawat macam mana? Dengan solat berjemaahnya, dgn tiada privacynya (kecuali ketika mandi), dgn hidup secara ‘berjemaah dan kolektif’ yg sangat berlainan dengan apa yang dia telah rasai selama 7 tahun dia berada di Sydney. Ana dah cuba utk explain, dan dia faham dan ingin bertekad juga untuk belajar hidup secara akhawat at least utk 6 bulan ni. Erk. At that time I seriously wanted to escape from all this and have some time to think tapi masa tak menyebelahi diri…

Selepas istikharah, istisyarah, syura express, isti’zan.. maka keputusannya adalah utk mempelawa Ms CF masuk ke rumah kami.. moga2 keputusan ini adalah terbaik utk akhawat, dia, dakwah dan tarbiyyah.. walaupun sangatlah berlainan dengan apa yang ditetapkan sebelum ni, tapi memberikan ketenangan kepada kami.. semoga kami bertiga dapat menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ni.. kena mujahadah lebih.. hmm mungkin itu yang Allah mahukan utk diri ana sendiri.. wallahu’alam.

In the meantime, insya Allah, ana akan pulang ke tanah air hari Khamis ni..tapi cuti 10 hari sahaja huhu. Insya Allah, kalau sempat nak jumpa sangat dengan semua.. 🙂 kalau ada sesiapa yang free call la ana ya 019 211 4960 at least dapatlah bersembang sekejap.

Ok Ellin.. jangan dok excited sangat.. buat kerja tu!

Tiada tarbiyyah jika tiada perubahan

Seseorang pernah berkata, ‘Jika tiada perubahan (positif) yang berlaku pada diri, itu bermakna kita tak mengalami tarbiyyah walaupun pada zahirnya nampak sahaja kita seolah2 melaluinya’.

‘Kalau seseorang itu selesai menjalani usrah pada minggu itu dan keluar tanpa rasa apa2 dan tiada perubahan, sama sahaja seperti dia sebelum pergi usrah, maka usrah itu bukan tarbiyyah’.

Padahal usrah itu adalah asas pada tarbiyyah 😦

Sigh.. risaulah begini.. utk memimpin manusia adalah satu beban.. utk memastikannya dipimpin dengan betul satu lagi beban.. utk mengharapkan perubahan yang ada padanya atas usaha kita, tak ada beban sebenarnya, kerana perubahan itu hanya boleh dilakukan oleh dia sendiri, dan daripada hidayah yg datang drpd Allah swt.

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberikan petunjuk kepada orang yang kamu cintai, tetapi Allah-lah yang memberi hidayah kepada yang dikehendakiNya dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk” (Al-Qasas:56)

Tapi memang fitrah manusia utk lihat kepada hasil.. apabila hasil usahanya berjaya, maka seronok dan gembiralah pengusaha itu.. tapi apabila hasil usahanya gagal, maka sedih dan hampalah pengusaha itu..

Sama la macam mak..kalau mak kita tengok kita berjaya hasil daripada didikan, asuhan dan ajarannya, maka gembiranya tak terkata, bangganya hati mak kita.. tapi kalau kita teruk, not necessarily apa yg dia harapkan technically (i.e. jadi chef dan bukan doktor seperti yang dia mahu) tapi dari segi akhlaknya, peribadinya, fikirannya etc rosak.. oh, the disappointment she’d feel cannot be described in words..

Tiba2 rasa gementar utk ada anak nanti.. mungkin time dia baby dan budak kecil ok lagi, tapi bila dah besar, dah remaja, lepas tu jadi young adult.. minta2lah Allah menjadikannya seorang anak yang soleh/solehah sampai akhir hayatnya.. sejuk hati umi abi melihatnya.. because I think I’d know how it feels if it turns out to be the opposite (na’udzubillahi min dzalik), though I’m not sure about how much of it (the painfulness) would really feel like for a real mum.

😦

Patutla ‘Syurga adalah di bawah tapak kaki ibu..’. Mujahadah seorang ibu utk mengandungkan, melahirkan, menyusu, memberi makan, mengasuh, memandikan, membelai, mendisplin, sabarnya dgn anak dia, sanggup buat apa saja utk kebahagiaan anak dia etc etc oh my God.. nak nangis kalau tengok orang sanggup menderhaka kepada mak dia…macam mana dia sanggup buat macam tu…

Hmm.. macam mana boleh sampai ke sini pulak ye.. hehe, tersasar sedikit.

Oh well, time to move on.

Salam perpisahan dan pertemuan

Salam wbt…

Ini adalah pertama kali ana menulis selepas waktu subuh… alhamdulillah Allah bagi kekuatan untuk terus bermujahadah di pagi yang hening dan damai ini, which is something quite difficult to do here huhuhu (isya’ pukul 9.40 pm, subuh kul 4 am). Tapi nikmat bersama-sama pagi yg masih gelap ni, masya Allah, sangat best =)

Selamat pulang kembali ke tanah air, ukhti Fariena… semoga segala pengalaman, pahit manis, yang diperolehi di sini dibawa ke tempat yang baru dengan semangat yang baru, azam yang tinggi, jihad yang kuat untuk berjuang menegakkan agamaNya. You will not be forgotten 🙂 (and don’t forget us too!). Teruskan perjalananmu ya ukhti.

Let's keep on walking

Dah jadi lumrah hidup untuk kita bertemu dan berpisah..it doesn’t matter who we are kita akan pasti hadapi pertemuan dan perpisahan. Dalam jalan dakwah dan tarbiyyah akan pasti ada pertemuan dan perpisahan kerana Allah. Bertemu dan berpisah kerana Allah..

Dalam beberapa bulan sahaja ana akan dipisahkan daripada akhawat.. tak berapa pasti bagaimana perasaan setelah sekian lama bersama mereka. The last time yang  ana hidup bersama non-akhawat adalah waktu ana baru sampai di Sydney. Soon most of the akhawat will be gone, I’ll be left to stay with people yang tak kenal lagi dakwah dan tarbiyyah ni.. that’ll be another chapter of my life. Insya Allah memang tak dinafikan perjalanan hidup akan menjadi lebih mencabar, kerana insya Allah kita akan diuji dengan ujian yang lebih berat setelah datangnya kefahaman dan kematangan fikiran dan kemahuan kita untuk berjihad menegakkan dakwah ilaLlah. Cabaran hidup bersama non-akhawat akan dilihat sbg benda yang kecil sahaja apabila adanya cabaran yang lebih besar yg kita nak kuasai: membina rijal2 yang memahami Islam yang sebenar dan beramal dengan sebenar2 amal.

Reflecting back on my past, ana sendiri pun tak terfikir akan menjadi seorang yang tugasnya membina ‘batu-bata yang kukuh’. This is something that will be a life-long learning process, kerana setiap manusia berbeza daripada personalitinya, background, perangai, suka, tak suka, habit, cara berfikir, kefahamannya dlm Islam, dakwah dan tarbiyyah. Hmm which makes life more interesting isn”t it. Different people different approach kita untuk mentarbiyyah mereka, samalah macam mana untuk mendidik anak2..tak boleh nak gunakan cara yang sama untuk semua (betul tak para ibu2 senior?)

Which reminds me of my supervisor. Dia pernah bagitau students dia macam2 ragam.. ada yang degil la, ada yang terlalu dependent la.. tapi dia belajar macam mana nak deal dgn mereka with different approaches. I hope I’m not a burden to him (tak tahu la what he really thinks of me ye).. I think the reason yang dia ambil ana pun sebab nampak mujahadah utk habiskan honours project tahun lepas.. in terms of intellectuality..well, enough to become a postgrad but not a genius? :(?

Huhu.. kiranya sama lah apabila kita nak screen adik2 yang berpotensi kan? Tak kisah sangat kalau dia tu genius ke tak tapi yang penting semangatnya dan kesungguhannya untuk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ni.. (of course yang menyebabkannya begitu is niat yang ikhlas dan kefahaman yang jelas). Kalau genius tapi tak rela dan bersemangat utk berada di jalan ni apa gunanya? Banyak kerenah ada la.. (sebab genius akan selalu question itu ini, which is good kalau melancarkan dakwah, but otherwise akan melambatkan dakwah dan menyusahkan mas’ulah). It doesn’t mean that we are slashing out the genius ones, tapi itu tak menjadi criteria utk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ini. Kalau ada, alhamdulillah, satu rahmat daripada Allah swt 🙂

Ok I think I’ll stop here. Pagi pun dah mula cerah.. alhamdulillah.

Wassalam wbt.

Previous Older Entries