Berkat doa

Salam..

Dah lama juga tak update di blog ni.. hehe.. baiklah..

Alhamdulillah I’ve had my annual presentation last week.. dan bukan nak membanggakan diri ke apa, but I’ve worked really hard for it and I’d expect in the least that takkan adala tergagap-gagap ke apa ke.. tapi satu benda yang ana minta dari akhawat, zauj, parents..adalah doa mereka agar Allah turunkan pertolongan, dan juga menjadikan ana qudwah hasanah bagi orang yang ada di sana melihat ana bercakap..

dan alhamdulillah la daripada berkat doa mereka, dan usaha yang ana letak, insya Allah menampakkan kepada mereka yang terdiri daripada professor, drs dari australia, germany (org hebat2 belaka) yang ana sebagai muslim boleh berdiri sama dengan student advanced yang lain, dan boleh pergi lagi jauh daripada itu, insya Allah.. dgr la kata2 derang: ‘Well done’ ‘very impressed’ ‘i’m very surprised you did so well’ ‘Congratulations’ ‘You were brilliant’ etc membuatkan ana tersenyum kerana doa2 mereka yang ana kasihi dikabulkan ๐Ÿ™‚

But of course.. perjalanan hidup masih panjang, dan ada banyak lagi rintangan dan halangan yang perlu dihadapi.. assessment ana belum habis lagi, sat lagi ana akan diinterview untuk dilayakkan menjadi phd candidate.. yg juga mencabar.. doakan ana ya ๐Ÿ˜

Satu lagi halangan yang sebenarnya lebih besar adalah dalam diri sendiri.. dah accomplish satu benda mulalah ada bisikan2 syaitan dan hawa nafsu untuk menjadi malas, tak bersemangat dan sebagainya.. sangat mengecewakan kalau kita terus menerus jadi macam ni.. sebabnya setiap manusia diberi keistimewaan dan potensi yang tinggi, tapi hanya disebabkan larut dengan hawa nafsu, dunia, bisikan syaitan, dan manusia yang kurang memberikan dorongan, potensi diri hilang. Kalaulah semua anak2 remaja/belia dapat atasi benda-benda ni.. masya Allah, masyarakat akan penuh dengan manusia yang berwibawa dan berkualiti tinggi!!

Ana yakin untuk mengatasi masalah2 diri ni memerlukan iman yang mantap dalam jiwa.. dan ini perlu dibimbing dan ditingkatkan hari demi hari.. kalau tidak hati dan jiwa akan lesu, dan mulalah bisikan2 yang tidak enak meresap dalam diri.. so sad..

Jadi marilah kita bermujahadah tingkatkan diri kita, dan iman kita.. mudah nak cakap tapi sukar untuk direalisasikan dengan sempurna.. but every aspect, seperti doa, sangat penting supaya kita tidak hilang pengharapan kita kepada Allah swt, dan kita perlu ingat yang Allah Maha Mendengar dan Maha Memakbulkan doa (al-Mujib).. nothing is too smallย  or too big for Him..

Semoga Allah memberikan keberkatan dan perlindunganNya sentiasa..

Wallahu’alam

P/S: Ana sekarang dah mula duduk sorang2 dalam rumah baru.. akhawat kawasan semua dah nak balik malaysia… weekend je ada akhawat lain turun.. teringin sangat nakย  kucing supaya tak lah rasa lonely sangat.. huhuhu

Malaysia, here I come :)

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

I cannot express how grateful I am towards the Almighty Allah for showering me with sakeenah after a long day of contemplating, indecisiveness and all those stuff that makes one heartย  goes, well, tak tenteram hehe.

Remember I was praying to Allah whether I should move out or not with my childhood friend? Memang lepas solat tu, rasa hati tak tenteram.. there’s something wrong somewhere… dan tiba2 pula adalah adegan yang menyebabkan ana tak leh pun nak keluar dari rumah yang ana duduk sekarang, dan kiranya akan stay dgn housemate lama (akhawat) utk 6 bulan sebelum dia habis study dia (lepas tu barulah tinggal ana seorang huhu).

Tapi kerana dah janji dgn Ms Childhood Friend (CF) tu utk pindah dgn dia, timbullah suatu conflict. Tak leh nak tinggalkan dia, satu sebab dah janji, satu lagi sebab kenapa dia nak pindah dgn ana adalah kerana dia tak nak hidup bersama org2 yg minum arak, bawa masuk lelaki etc (alhamdulillah ada kesedaran kat situ).. dan dia hanya kenal ana yang tak buat benda tak senonoh ni. Tapi bolehkah dia menerima hakikat kehidupan akhawat macam mana? Dengan solat berjemaahnya, dgn tiada privacynya (kecuali ketika mandi), dgn hidup secara ‘berjemaah dan kolektif’ yg sangat berlainan dengan apa yang dia telah rasai selama 7 tahun dia berada di Sydney. Ana dah cuba utk explain, dan dia faham dan ingin bertekad juga untuk belajar hidup secara akhawat at least utk 6 bulan ni. Erk. At that time I seriously wanted to escape from all this and have some time to think tapi masa tak menyebelahi diri…

Selepas istikharah, istisyarah, syura express, isti’zan.. maka keputusannya adalah utk mempelawa Ms CF masuk ke rumah kami.. moga2 keputusan ini adalah terbaik utk akhawat, dia, dakwah dan tarbiyyah.. walaupun sangatlah berlainan dengan apa yang ditetapkan sebelum ni, tapi memberikan ketenangan kepada kami.. semoga kami bertiga dapat menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ni.. kena mujahadah lebih.. hmm mungkin itu yang Allah mahukan utk diri ana sendiri.. wallahu’alam.

In the meantime, insya Allah, ana akan pulang ke tanah air hari Khamis ni..tapi cuti 10 hari sahaja huhu. Insya Allah, kalau sempat nak jumpa sangat dengan semua.. ๐Ÿ™‚ kalau ada sesiapa yang free call la ana ya 019 211 4960 at least dapatlah bersembang sekejap.

Ok Ellin.. jangan dok excited sangat.. buat kerja tu!

Salam perpisahan dan pertemuan

Salam wbt…

Ini adalah pertama kali ana menulis selepas waktu subuh… alhamdulillah Allah bagi kekuatan untuk terus bermujahadah di pagi yang hening dan damai ini, which is something quite difficult to do here huhuhu (isya’ pukul 9.40 pm, subuh kul 4 am). Tapi nikmat bersama-sama pagi yg masih gelap ni, masya Allah, sangat best =)

Selamat pulang kembali ke tanah air, ukhti Fariena… semoga segala pengalaman, pahit manis, yang diperolehi di sini dibawa ke tempat yang baru dengan semangat yang baru, azam yang tinggi, jihad yang kuat untuk berjuang menegakkan agamaNya. You will not be forgotten ๐Ÿ™‚ (and don’t forget us too!). Teruskan perjalananmu ya ukhti.

Let's keep on walking

Dah jadi lumrah hidup untuk kita bertemu dan berpisah..it doesn’t matter who we are kita akan pasti hadapi pertemuan dan perpisahan. Dalam jalan dakwah dan tarbiyyah akan pasti ada pertemuan dan perpisahan kerana Allah. Bertemu dan berpisah kerana Allah..

Dalam beberapa bulan sahaja ana akan dipisahkan daripada akhawat.. tak berapa pasti bagaimana perasaan setelah sekian lama bersama mereka. The last time yangย  ana hidup bersama non-akhawat adalah waktu ana baru sampai di Sydney. Soon most of the akhawat will be gone, I’ll be left to stay with people yang tak kenal lagi dakwah dan tarbiyyah ni.. that’ll be another chapter of my life. Insya Allah memang tak dinafikan perjalanan hidup akan menjadi lebih mencabar, kerana insya Allah kita akan diuji dengan ujian yang lebih berat setelah datangnya kefahaman dan kematangan fikiran dan kemahuan kita untuk berjihad menegakkan dakwah ilaLlah. Cabaran hidup bersama non-akhawat akan dilihat sbg benda yang kecil sahaja apabila adanya cabaran yang lebih besar yg kita nak kuasai: membina rijal2 yang memahami Islam yang sebenar dan beramal dengan sebenar2 amal.

Reflecting back on my past, ana sendiri pun tak terfikir akan menjadi seorang yang tugasnya membina ‘batu-bata yang kukuh’. This is something that will be a life-long learning process, kerana setiap manusia berbeza daripada personalitinya, background, perangai, suka, tak suka, habit, cara berfikir, kefahamannya dlm Islam, dakwah dan tarbiyyah. Hmm which makes life more interesting isn”t it. Different people different approach kita untuk mentarbiyyah mereka, samalah macam mana untuk mendidik anak2..tak boleh nak gunakan cara yang sama untuk semua (betul tak para ibu2 senior?)

Which reminds me of my supervisor. Dia pernah bagitau students dia macam2 ragam.. ada yang degil la, ada yang terlalu dependent la.. tapi dia belajar macam mana nak deal dgn mereka with different approaches. I hope I’m not a burden to him (tak tahu la what he really thinks of me ye).. I think the reason yang dia ambil ana pun sebab nampak mujahadah utk habiskan honours project tahun lepas.. in terms of intellectuality..well, enough to become a postgrad but not a genius? :(?

Huhu.. kiranya sama lah apabila kita nak screen adik2 yang berpotensi kan? Tak kisah sangat kalau dia tu genius ke tak tapi yang penting semangatnya dan kesungguhannya untuk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ni.. (of course yang menyebabkannya begitu is niat yang ikhlas dan kefahaman yang jelas). Kalau genius tapi tak rela dan bersemangat utk berada di jalan ni apa gunanya? Banyak kerenah ada la.. (sebab genius akan selalu question itu ini, which is good kalau melancarkan dakwah, but otherwise akan melambatkan dakwah dan menyusahkan mas’ulah). It doesn’t mean that we are slashing out the genius ones, tapi itu tak menjadi criteria utk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ini. Kalau ada, alhamdulillah, satu rahmat daripada Allah swt ๐Ÿ™‚

Ok I think I’ll stop here. Pagi pun dah mula cerah.. alhamdulillah.

Wassalam wbt.

Update

Salam wbt..

The fastest visa grant I’ve ever witnessed- less than 24 hours. Subhanallah, ada hikmahnya disitu, insya Allah..

Again, I’m experiencing a mixed feeling of sadness and happiness. Sad to leave my family and friends and Nilai, but also happy to see my akhawat in Sydney again, and to conduct research (let this happy feeling for the latter lasts forever insya Allah!) I just chatted with an ukhti of mine from Sydney and she said she’s relieved to have me coming. Alhamdulillah, I hope the rest feel the same too. Semoga kehadiran ana di Sydney mengurangkan beban antunna dalam dakwah dan tarbiyyah, insya Allah..

The one thing I’ll 100% surely miss is having a direct mas’ulah.. one who can monitor me directly, what I’m doing, my akhlak, my behaviour, my tarbiyyah. Someone who’s against human privacy encroachment would think there’s something wrong with me by stating the above, but for someone who really really appreciates tarbiyyah, he or she would know that I am in a great loss by not having someone above me to hold my hand if I slip away..

No doubt my biggest fear coming to Sydney again is to be ‘dried out’- I will be giving so much yet I am receiving so little. By right it shouldn’t be the case..ย  the input that I get from tarbiyyah should be equal or more than the output from me to the tarbiyyah of others. I’m still thinking how to remedy this problem… My biggest worry is that my tarbiyyah will terbantut because of this matter… nooooo…. na’udzubillahi min zalik ๐Ÿ˜ฆ Insya Allah I will definitely rely on my work as a dai’e to gain the indirect tarbiyyah, probably that’ll be more for me to experience..

Coming back to the present, I have still tons of work to do. I haven’t finished preparing for the Badar al Kubra tazkirah, sending my visa and CoE to the uni for them to book my ticket asap, and also marking lab reports which I will dearly miss once I leave (haha).

Will my coming to Sydney be blessed and given barakah by Allah, Ameen. I should remind myself to go with the right foot (niat yang sejahtera kerana Allah SWT). [Bolded due to its utmost importance]

Much love ๐Ÿ™‚

So long, my absence

Assalaamualaikum wbt..
Dah lama tak update this blog.. Even though the last one was just a few months ago, but I felt that there were so many things that had happened which are left unwritten. So many!

Alhamdulillah since my home coming I’ve learnt a lot in life, just from simple stuff nothing big really.. I thank Allah for not leaving me and still teaching me what I need to learn in this life ๐Ÿ™‚

I feel that this blog shows the real me. Though I am still not ready yet to show it to the whole world especially to my old friends whom I dearly love, I think it’s still too complicated for them to see me in this state, let alone reading this blog.ย  So if they want to see my ‘milder’ writings they can visit my facebook anytime ๐Ÿ˜›

Anyhow, throughout my stayย  in Malaysia after I did my Honours in Australia, I’ve been staying in Nilai with my husband and there I meet some of the sweetest people. Alhamdulillah Allah has introduced me new friends whom I can learn a lot from. Alhamdulillah. Those in Nilai who are reading this you know who you are ๐Ÿ™‚

I’ve also learnt a lot being a wife (and a housewife hehe). Those who know me well in Aussie would know what I mean by this. I think I now have more sense of responsibility not just taking care of my own self but also of a person whom I really really love.ย  Oh I’m about to shed tears now! Ok control. To zauj if you are reading this I am still learning and hope you will be more patient with me on my journey to become a better wife (and housewife), jazakallah khair ๐Ÿ™‚

I’m sorry if this sounds inappropriate for a blog, but since I got married, I think I now know more the meaning of LOVE that Allah has given to His creations for them to experience. The love I have for my husband, I actually can feel that Allah has transferred the feeling inside my heart and let me express that through words, expressions, gestures even what I’m typing out right now! The love for my parents and my family, knowing where they have come from and how they are (they’re not really bad haha I sound as if they are), is really just sort of ‘automatic’–the feeling is just there for you to give. Animals– e.g. cats and horses, not only I love them, I can actually feel their love to their buddies just through their gestures and actions. Subhanallah.

The existence of love shows the existence of Allah. The power of LOVE!

I love Allah

I love Rasulullah SAW (it shows I would just cry out of reading seerah over and over again)

I love my family

I love my friends, ALL of them

I love animals (except mosquitoes, well probably I should love them but that’ ll be quite weird because I always wanted to smash them whenever they’re at my sight hehe)

I LOVE!

Thank you Allah you’re my Eternal Love.

Starting fresh, iAllah

Assalamualaikum

InsyaAllah blog ini akan memberi kekuatan atau semangat atau peringatan bagi si pembaca dan si penulis (InsyaAllah, this blog of mine will give strength or drive or reminders to the reader and the writer [in Islam]). Hehe. That’s what I had in mind when setting up this blog.

Oh I had many blogs before (I still have another one in Friendster).. but I guess it has now ‘evolved’ (mind you, this is not Darwin’s theory of evolution) to one that suits my best purpose in living this life, which is to attain mardhatillah (keredhaan Allah). Obviously, this blog is dedicated to those who hold the same belief as I do on the purpose of life, but nonetheless, EVERYONE is welcomed ๐Ÿ™‚

So let’s start this journey everyone, with saying Bismillah (in the name of Allah) ๐Ÿ˜€