Malaysia, here I come :)

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

I cannot express how grateful I am towards the Almighty Allah for showering me with sakeenah after a long day of contemplating, indecisiveness and all those stuff that makes one heart  goes, well, tak tenteram hehe.

Remember I was praying to Allah whether I should move out or not with my childhood friend? Memang lepas solat tu, rasa hati tak tenteram.. there’s something wrong somewhere… dan tiba2 pula adalah adegan yang menyebabkan ana tak leh pun nak keluar dari rumah yang ana duduk sekarang, dan kiranya akan stay dgn housemate lama (akhawat) utk 6 bulan sebelum dia habis study dia (lepas tu barulah tinggal ana seorang huhu).

Tapi kerana dah janji dgn Ms Childhood Friend (CF) tu utk pindah dgn dia, timbullah suatu conflict. Tak leh nak tinggalkan dia, satu sebab dah janji, satu lagi sebab kenapa dia nak pindah dgn ana adalah kerana dia tak nak hidup bersama org2 yg minum arak, bawa masuk lelaki etc (alhamdulillah ada kesedaran kat situ).. dan dia hanya kenal ana yang tak buat benda tak senonoh ni. Tapi bolehkah dia menerima hakikat kehidupan akhawat macam mana? Dengan solat berjemaahnya, dgn tiada privacynya (kecuali ketika mandi), dgn hidup secara ‘berjemaah dan kolektif’ yg sangat berlainan dengan apa yang dia telah rasai selama 7 tahun dia berada di Sydney. Ana dah cuba utk explain, dan dia faham dan ingin bertekad juga untuk belajar hidup secara akhawat at least utk 6 bulan ni. Erk. At that time I seriously wanted to escape from all this and have some time to think tapi masa tak menyebelahi diri…

Selepas istikharah, istisyarah, syura express, isti’zan.. maka keputusannya adalah utk mempelawa Ms CF masuk ke rumah kami.. moga2 keputusan ini adalah terbaik utk akhawat, dia, dakwah dan tarbiyyah.. walaupun sangatlah berlainan dengan apa yang ditetapkan sebelum ni, tapi memberikan ketenangan kepada kami.. semoga kami bertiga dapat menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ni.. kena mujahadah lebih.. hmm mungkin itu yang Allah mahukan utk diri ana sendiri.. wallahu’alam.

In the meantime, insya Allah, ana akan pulang ke tanah air hari Khamis ni..tapi cuti 10 hari sahaja huhu. Insya Allah, kalau sempat nak jumpa sangat dengan semua..🙂 kalau ada sesiapa yang free call la ana ya 019 211 4960 at least dapatlah bersembang sekejap.

Ok Ellin.. jangan dok excited sangat.. buat kerja tu!

6 Comments (+add yours?)

  1. nOrahidayah
    Jan 05, 2010 @ 23:40:47

    Salam kak elin!!
    sehat ke??
    igt sy lg tak??he3
    nOra ni..
    dtg r uia nnt..
    leh jmpa=)

    Reply

    • nhhc
      Jan 21, 2010 @ 18:21:11

      wsalam wbt.. la nora ke huhu.. mestila ingat. alhamdulillah khair, tapi akak dah balik la.. aseef jiddan tak sempat nak jumpa. enti datang la sydney pulak hehe

      Reply

  2. Maryam Jameelah Ali Sabri
    Jan 06, 2010 @ 13:20:54

    Yeye, kak elin nak balik…ye2🙂

    Isy, ini ke peribadi muslimah solehah…
    ‘ala kulli haal…alhamdulillahi taa’la…

    Reply

  3. nurilahi
    Jan 22, 2010 @ 03:58:01

    salam akak..u know what, ur ‘visit’ (I shall say) to Malaysia was one of the things that i excitedly waiting for..really misses u and of course misses ur hugs (which can make me stop breathing)..hehe…sgt erat but i like that..rasa sgt rapat..alhamdulillah jmpe psm haritu kn..wlwpun kjp je tapi alhamdulillah..jazakillah for bringing back my stuff ye..btw, klau ad baby jgn lupe plak bgtau org msia ni..=)

    Reply

    • nhhc
      Jan 22, 2010 @ 18:50:15

      wsalam wbt.. haha.. tak tau pun pelukan akak membuatkan nti tak boleh nafas😛

      alhamdulillah kalau ada rezeki kita jumpa lagi ye.. take care, semoga tsabat di jalan ini..doakan utk akak juga insya Allah

      love you fillah and i miss you too. wish you’re still here, tapi takpe, Allah yg menentukan yg terbaik bagi kita semua🙂

      p/s: saat menanti baby telah ditangguhkan buat masa skrg (maksudnya, belum lagi) huhu

      Reply

  4. nOrahidayah
    Jan 22, 2010 @ 11:45:28

    dh blk lke??
    hmmph..xsmpat nk jmpa.
    xpe r
    mybe lain kali..
    doa kn la sy ade rezeki smp sana..
    best gak!
    take care=)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: