taujihat

I’ve said sorry with all my heart, with much regret and shamefulness to my supervisor. The failure to meet up with his expectation due to several things is really disheartening and sent me down right to the bottom. Not only I have failed as a student, but also a Muslim. How can I let myself be like this? It was then I told my supervisor that I needed more time, and I asked him to be really honest with me, whether I can finish my degree in time.

These few words came from him: ‘No problem. Of course you can finish in time. When there is a will, there’s a way..’ even if it’s  just his words of encouragement that he may be using for every student of his, I suddenly raised myself back up and continue working harder than before. Which made me realise that I respond to words of encouragement very well especially which comes from the people I look up to. Just a few words, and everything else goes back up again. If only he realised how influential he is in making others work harder just by saying a few words of encouragement (this applies to bosses, mas’ulahs, qiyadah too).

Which reminds me also, the difficulties Rasulullah SAW faced during the early years of Islam (and probably throughout). Imagine how good it really feels to be comforted by Allah SWT? Masya Allah.. the taujihat that comes from Allah would really really pushed him forward and do things  not any man could have done without the love, support and encouragement that came from above. And what about Rasululllah’s companions? Without the taujihat, nasiha and words of encouragement from Nabi SAW,  I don’t think the sahabiyyah would go far to spread Islam.

Never underestimate the power of support and encouragement towards others…I certainly have learnt my lesson and now I am ever willing to work my best to finish this journey. May Allah guide me.

Advertisements

Dari manakah datangnya ketenangan itu?

Soalan yang paling mudah.

Jawapan yang amat ringkas.

Allah.

…hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang…

And yet we always forget about it and try to seek the inner peace elsewhere.

From the material things?

From entertainment?

Through ‘meditation’?

From a human being?

Sedih melihat mereka yang sedang mengejar ketenangan selain daripada Allah. Bukan sedih, tapi kesian.

Seek none but Allah, and you’ll find true peace.


:)

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Malaysia, here I come :)

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

I cannot express how grateful I am towards the Almighty Allah for showering me with sakeenah after a long day of contemplating, indecisiveness and all those stuff that makes one heart  goes, well, tak tenteram hehe.

Remember I was praying to Allah whether I should move out or not with my childhood friend? Memang lepas solat tu, rasa hati tak tenteram.. there’s something wrong somewhere… dan tiba2 pula adalah adegan yang menyebabkan ana tak leh pun nak keluar dari rumah yang ana duduk sekarang, dan kiranya akan stay dgn housemate lama (akhawat) utk 6 bulan sebelum dia habis study dia (lepas tu barulah tinggal ana seorang huhu).

Tapi kerana dah janji dgn Ms Childhood Friend (CF) tu utk pindah dgn dia, timbullah suatu conflict. Tak leh nak tinggalkan dia, satu sebab dah janji, satu lagi sebab kenapa dia nak pindah dgn ana adalah kerana dia tak nak hidup bersama org2 yg minum arak, bawa masuk lelaki etc (alhamdulillah ada kesedaran kat situ).. dan dia hanya kenal ana yang tak buat benda tak senonoh ni. Tapi bolehkah dia menerima hakikat kehidupan akhawat macam mana? Dengan solat berjemaahnya, dgn tiada privacynya (kecuali ketika mandi), dgn hidup secara ‘berjemaah dan kolektif’ yg sangat berlainan dengan apa yang dia telah rasai selama 7 tahun dia berada di Sydney. Ana dah cuba utk explain, dan dia faham dan ingin bertekad juga untuk belajar hidup secara akhawat at least utk 6 bulan ni. Erk. At that time I seriously wanted to escape from all this and have some time to think tapi masa tak menyebelahi diri…

Selepas istikharah, istisyarah, syura express, isti’zan.. maka keputusannya adalah utk mempelawa Ms CF masuk ke rumah kami.. moga2 keputusan ini adalah terbaik utk akhawat, dia, dakwah dan tarbiyyah.. walaupun sangatlah berlainan dengan apa yang ditetapkan sebelum ni, tapi memberikan ketenangan kepada kami.. semoga kami bertiga dapat menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ni.. kena mujahadah lebih.. hmm mungkin itu yang Allah mahukan utk diri ana sendiri.. wallahu’alam.

In the meantime, insya Allah, ana akan pulang ke tanah air hari Khamis ni..tapi cuti 10 hari sahaja huhu. Insya Allah, kalau sempat nak jumpa sangat dengan semua.. 🙂 kalau ada sesiapa yang free call la ana ya 019 211 4960 at least dapatlah bersembang sekejap.

Ok Ellin.. jangan dok excited sangat.. buat kerja tu!

Positivity within our hearts

Salam wbt..

Alhamdulillahi Ta’ala, ana masih diberikan peluang oleh Allah utk merasai kenikmatan berada di dalam keheningan pagi ini 🙂 Tadi pun amat mudah utk bangun qiyyam, kerana roommate pun bangun bersama huhu.. menunjukkan betapa besarnya peranan suasana dalam mempengaruhi kehidupan seharian kita.. bi’ah yang solehah akan insya Allah menjadikan orang2 di dalamnya juga solehah..

Dalam pada masa yang sama, kita sebagai individu juga mempunyai pengaruh yang besar kepada suasana di sekeliling kita. Like it or not, the things we do, the things we say, how we carry ourselves, how we react towards a problem, how we manage our lives, will be seen and observed by others especially those whom are close to us or we see everyday. Semua ini tak kira lah perbuatan kita yang positive atau negative, ianya akan dilihat dan terpulanglah macam mana orang tu nak komen tentang diri kita tapi yang pastinya dia akan sedikit sebanyak terkesan dengan perbuatan kita, either positively or negatively.

Jadi, janganlah sekali2 underestimate capacity kita sebagai individu untuk melakukan perubahan. Qudwah hasanah yang ditonjolkan, walaupun mungkin tak secara direct akan mempengaruhi kawan2 kita, dan ana yakin bukan hanya orang yang besar dan berpengaruh sahaja (e.g. president kelab A) yang dapat memberikan impak kepada org ramai– kita sendiri pun mempunyai kuasa untuk mempengaruhi mereka, lagi2 bagi kita yang membawa risalah, fikrah dan matlamat yang jelas.

Kita (bagi golongan yang dah ada sedikit sebanyak kefahaman Islam) sebenarnya memang dah arif tentang bab2 qudwah ni kan, tapi sebelum kita pergi detail tentang sabar, ikhlas, husnuzon, tekun, amanah, gigih.. ana rasa ada sesuatu yang lebih asas.. iaitu bagaimana kita lihat dunia dan sesisinya (how we view this world, its content and surroundings), dan lebih asas lagi, antara kita melihat sesuatu secara positif, ataupun negatif (kalau nak lebih asas lagi rujuklah iman kita di dalam dada).

Yes, it’s either looking it positively or negatively. Which I feel would have a tremendous impact on what we subsequently will do, and how others would be affected by it. Macam mana bila kita berubah dari negatif ke positif, semua pun akan ikut berubah, kita akan jadi lebih mudah utk mempraktikkan akhlak2 Islami, dan orang di sekeliling kita pun akan terkena tempiasnya (i.e. positive aura).

Terkenang zaman dulu ketika ana masih 17 tahun, tengah sibuk nak menghadapi SPM. Memang ketika itu masya Allah ana rasa ana tak dicemari lagi dengan sikap2 negatif (mungkin sebab duduk rumah dan tak expose dengan orang2 lain lagi), memang dalam diri sikap positif sangatlah mempengaruhi jiwa..tapi bila dah berada dengan orang luar (ni masa kat INTEC, utk preparation masuk Australia) yang asyik berfikiran negatif, ana pun terkena juga effect berfikiran negatif, which actually sedikit sebanyak terkesan juga sampai sekarang.

Semakin ramai orang yang kita kenal, semakin banyak la kita boleh tgk sikap mereka yg macam2 jenis, either positively or negatively.. dan ana rasa semua pun boleh detect seseorang ni mempunyai positive or negative outlook dlm diri. Bagi ana, walaupun seseorang tu (dan juga kita sendiri la) melakukan something yang baik dan positif, tapi sikapnya yang lahir dari hati adalah negatif, akan ternampak juga yang dia (atau kita) ni sebenarnya mempunyai perspektif negatif dalam diri. I could feel something is just not right. Jadi pentingnya sebenarnya utk ubah dalam diri kita, dlm hati kita tu, utk memberikan effect positif yang total. Memang tak dinafikan kita tak boleh nampak hati manusia, tapi nak tak nak bersih atau kotor hati, positif atau negatif diri akan tertonjol juga dalam pelbagai cara (dengan riak muka pun kita boleh nak dpt agak apatah lagi sikap dan cara kita berhadapan dgn sesuatu situasi). Bukan utk menunding jari siapa positif dan siapa negatif, tapi lebih kepada kita yang harus menanamkan sikap positif dalam diri, kalau boleh pada setiap masa, tapi lebih2 lagi bersama2 kawan2 kita yang akan secara langsung atau tak langsung terkesan dengan sikap positif yang ada dalam diri kita. Jangan sebab kita yang negatif orang lain pun akan ikut serta jadi negatif. Sayangilah dan kasihanilah mereka.