Tiada tarbiyyah jika tiada perubahan

Seseorang pernah berkata, ‘Jika tiada perubahan (positif) yang berlaku pada diri, itu bermakna kita tak mengalami tarbiyyah walaupun pada zahirnya nampak sahaja kita seolah2 melaluinya’.

‘Kalau seseorang itu selesai menjalani usrah pada minggu itu dan keluar tanpa rasa apa2 dan tiada perubahan, sama sahaja seperti dia sebelum pergi usrah, maka usrah itu bukan tarbiyyah’.

Padahal usrah itu adalah asas pada tarbiyyah😦

Sigh.. risaulah begini.. utk memimpin manusia adalah satu beban.. utk memastikannya dipimpin dengan betul satu lagi beban.. utk mengharapkan perubahan yang ada padanya atas usaha kita, tak ada beban sebenarnya, kerana perubahan itu hanya boleh dilakukan oleh dia sendiri, dan daripada hidayah yg datang drpd Allah swt.

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberikan petunjuk kepada orang yang kamu cintai, tetapi Allah-lah yang memberi hidayah kepada yang dikehendakiNya dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk” (Al-Qasas:56)

Tapi memang fitrah manusia utk lihat kepada hasil.. apabila hasil usahanya berjaya, maka seronok dan gembiralah pengusaha itu.. tapi apabila hasil usahanya gagal, maka sedih dan hampalah pengusaha itu..

Sama la macam mak..kalau mak kita tengok kita berjaya hasil daripada didikan, asuhan dan ajarannya, maka gembiranya tak terkata, bangganya hati mak kita.. tapi kalau kita teruk, not necessarily apa yg dia harapkan technically (i.e. jadi chef dan bukan doktor seperti yang dia mahu) tapi dari segi akhlaknya, peribadinya, fikirannya etc rosak.. oh, the disappointment she’d feel cannot be described in words..

Tiba2 rasa gementar utk ada anak nanti.. mungkin time dia baby dan budak kecil ok lagi, tapi bila dah besar, dah remaja, lepas tu jadi young adult.. minta2lah Allah menjadikannya seorang anak yang soleh/solehah sampai akhir hayatnya.. sejuk hati umi abi melihatnya.. because I think I’d know how it feels if it turns out to be the opposite (na’udzubillahi min dzalik), though I’m not sure about how much of it (the painfulness) would really feel like for a real mum.

😦

Patutla ‘Syurga adalah di bawah tapak kaki ibu..’. Mujahadah seorang ibu utk mengandungkan, melahirkan, menyusu, memberi makan, mengasuh, memandikan, membelai, mendisplin, sabarnya dgn anak dia, sanggup buat apa saja utk kebahagiaan anak dia etc etc oh my God.. nak nangis kalau tengok orang sanggup menderhaka kepada mak dia…macam mana dia sanggup buat macam tu…

Hmm.. macam mana boleh sampai ke sini pulak ye.. hehe, tersasar sedikit.

Oh well, time to move on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: