Waa….

Pagi tadi ana baru solat istikharah.. tapi masih belum dapat jawapannya.. at least not now..

Should I take her, should I not…to become my new housemate?

Antara dia, atau adik2 baru yg akan dtg thn dpn?

Dia:

– Childhood friend

– Baik, tapi dari segi kefahaman Islam agak kurang, dan tak lakukan kewajipan asas dgn sempurna, ie solat, puasa

– Menghormati fikrah (daripada apa yg ana nampak apb ana cuba berdakwah dgn dia bbrp tahun yg lepas di sydney)

– Kurang memahami life seorang daie

– Lifestyle org kaya (drpd upbringing dia)

Adik2:

– Banyak kena pimpin dan tunjuk ajar

– Insya Allah kewajipan asas at least buat

– Boleh terima lifestyle student on budget (kebanyakannya)

– Tak faham

– Manja dan dependent

– Qudwah ana kena tip top perfect (which may be difficult at times… kalau duduk dgn akhawat at least derang faham kondisi dan boleh share)

Dua-dua memerlukan kesabaraan dalam mentarbiyyah.. tapi ana rasa yang option  kedua adalah lebih mencabar sebenarnya.. sebab ana tak target mereka pun tapi kena buat kerja lebih…hmm dengan masa yg sgt terhad dgn phd ni, macam mana ya..

Aduh…

tapi ana dah question kepada kawan ana.. dia OK ke kalau ana dok tiap2 hari suruh dia solat.. tapi tak semestinya dia ikut ke tak sebab itu pilihan dia.. yg penting ana usaha dan melaksanakan tanggungjwb ana sebagai seorang housemate.. ana ada silapp juga.. sbb bagitau dia kalau dia tak solat, walaupun itu pilihan dia, ana akan rasa sedih hati dan tak tau macam mana nak cope dengan itu.. I shouldn’t have said that.. memang lah lumrah nya kita akan rasa sedih, but all we could do is try… kalau dengan adik2 baru pun akan sedih juga, sbb akan nampak juga jahiliyyah sini sana.. so tak ada beza sgt pun..

Now I’m waiting for her to reply (dia di Msia sekarang tgh bercuti)… tah la ek.. it’s all up to Allah sebenarnya.. kalau dia rela untuk dinasihati ke arah kebaikan, dia akan decide untuk still duduk ngan ana.. kalau tak, then Allah sahaja yang Maha Merancang. Ya Allah berikanlah apa yang terbaik bagi hamba-hambaMu, no matter what they are.

rumah oh rumah *hanya gambar perhiasan.. jgn harap rumah student di sydney mcm ni unless dia anak org kaya hehe*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: