Salam perpisahan dan pertemuan

Salam wbt…

Ini adalah pertama kali ana menulis selepas waktu subuh… alhamdulillah Allah bagi kekuatan untuk terus bermujahadah di pagi yang hening dan damai ini, which is something quite difficult to do here huhuhu (isya’ pukul 9.40 pm, subuh kul 4 am). Tapi nikmat bersama-sama pagi yg masih gelap ni, masya Allah, sangat best =)

Selamat pulang kembali ke tanah air, ukhti Fariena… semoga segala pengalaman, pahit manis, yang diperolehi di sini dibawa ke tempat yang baru dengan semangat yang baru, azam yang tinggi, jihad yang kuat untuk berjuang menegakkan agamaNya. You will not be forgotten🙂 (and don’t forget us too!). Teruskan perjalananmu ya ukhti.

Let's keep on walking

Dah jadi lumrah hidup untuk kita bertemu dan berpisah..it doesn’t matter who we are kita akan pasti hadapi pertemuan dan perpisahan. Dalam jalan dakwah dan tarbiyyah akan pasti ada pertemuan dan perpisahan kerana Allah. Bertemu dan berpisah kerana Allah..

Dalam beberapa bulan sahaja ana akan dipisahkan daripada akhawat.. tak berapa pasti bagaimana perasaan setelah sekian lama bersama mereka. The last time yang  ana hidup bersama non-akhawat adalah waktu ana baru sampai di Sydney. Soon most of the akhawat will be gone, I’ll be left to stay with people yang tak kenal lagi dakwah dan tarbiyyah ni.. that’ll be another chapter of my life. Insya Allah memang tak dinafikan perjalanan hidup akan menjadi lebih mencabar, kerana insya Allah kita akan diuji dengan ujian yang lebih berat setelah datangnya kefahaman dan kematangan fikiran dan kemahuan kita untuk berjihad menegakkan dakwah ilaLlah. Cabaran hidup bersama non-akhawat akan dilihat sbg benda yang kecil sahaja apabila adanya cabaran yang lebih besar yg kita nak kuasai: membina rijal2 yang memahami Islam yang sebenar dan beramal dengan sebenar2 amal.

Reflecting back on my past, ana sendiri pun tak terfikir akan menjadi seorang yang tugasnya membina ‘batu-bata yang kukuh’. This is something that will be a life-long learning process, kerana setiap manusia berbeza daripada personalitinya, background, perangai, suka, tak suka, habit, cara berfikir, kefahamannya dlm Islam, dakwah dan tarbiyyah. Hmm which makes life more interesting isn”t it. Different people different approach kita untuk mentarbiyyah mereka, samalah macam mana untuk mendidik anak2..tak boleh nak gunakan cara yang sama untuk semua (betul tak para ibu2 senior?)

Which reminds me of my supervisor. Dia pernah bagitau students dia macam2 ragam.. ada yang degil la, ada yang terlalu dependent la.. tapi dia belajar macam mana nak deal dgn mereka with different approaches. I hope I’m not a burden to him (tak tahu la what he really thinks of me ye).. I think the reason yang dia ambil ana pun sebab nampak mujahadah utk habiskan honours project tahun lepas.. in terms of intellectuality..well, enough to become a postgrad but not a genius? :(?

Huhu.. kiranya sama lah apabila kita nak screen adik2 yang berpotensi kan? Tak kisah sangat kalau dia tu genius ke tak tapi yang penting semangatnya dan kesungguhannya untuk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ni.. (of course yang menyebabkannya begitu is niat yang ikhlas dan kefahaman yang jelas). Kalau genius tapi tak rela dan bersemangat utk berada di jalan ni apa gunanya? Banyak kerenah ada la.. (sebab genius akan selalu question itu ini, which is good kalau melancarkan dakwah, but otherwise akan melambatkan dakwah dan menyusahkan mas’ulah). It doesn’t mean that we are slashing out the genius ones, tapi itu tak menjadi criteria utk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ini. Kalau ada, alhamdulillah, satu rahmat daripada Allah swt🙂

Ok I think I’ll stop here. Pagi pun dah mula cerah.. alhamdulillah.

Wassalam wbt.

1 Comment (+add yours?)

  1. albinadak
    Jan 03, 2014 @ 17:05:15

    salam ana mohon copy paste ayat ckit blh?hehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: