Randomness, a bit.

What a long day it’s been… I’m not sure whether the every single second I’ve worked for would be counted as a deed 😦

I don’t know why but some people have an issue with their own deen. I’m talking about the Muslims.

Why are you so shameful of your own deen? The deen, if you only knew, that brought humankind to their highest and noblest form of status among all other mankind. If you only knew?

Do you think by you following the western life of today, that you will be exalted, that you’ve become higher than others or equal to the westerners? Keep on dreaming! The only thing that can make us higher and greater than anyone else is what really holds us inside: our taqwa, our iman to Allah SWT. Why are you ignorant and forgetful after all the reminders?? Shame on you 😡

Oh Allah… I know I have to be patient not just to others, but to myself as well. I have transgressed too much to be talking about others. But gladly You gave me the anger because I know it makes You angry. Please let me love what You love and hate what You hate.

Oh Allah.. from only You I seek forgiveness and refuge.. please……….please please please don’t let me be one of the annoying ignorants.. pleaseee… *whimper*

Advertisements

Tiada tarbiyyah jika tiada perubahan

Seseorang pernah berkata, ‘Jika tiada perubahan (positif) yang berlaku pada diri, itu bermakna kita tak mengalami tarbiyyah walaupun pada zahirnya nampak sahaja kita seolah2 melaluinya’.

‘Kalau seseorang itu selesai menjalani usrah pada minggu itu dan keluar tanpa rasa apa2 dan tiada perubahan, sama sahaja seperti dia sebelum pergi usrah, maka usrah itu bukan tarbiyyah’.

Padahal usrah itu adalah asas pada tarbiyyah 😦

Sigh.. risaulah begini.. utk memimpin manusia adalah satu beban.. utk memastikannya dipimpin dengan betul satu lagi beban.. utk mengharapkan perubahan yang ada padanya atas usaha kita, tak ada beban sebenarnya, kerana perubahan itu hanya boleh dilakukan oleh dia sendiri, dan daripada hidayah yg datang drpd Allah swt.

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberikan petunjuk kepada orang yang kamu cintai, tetapi Allah-lah yang memberi hidayah kepada yang dikehendakiNya dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk” (Al-Qasas:56)

Tapi memang fitrah manusia utk lihat kepada hasil.. apabila hasil usahanya berjaya, maka seronok dan gembiralah pengusaha itu.. tapi apabila hasil usahanya gagal, maka sedih dan hampalah pengusaha itu..

Sama la macam mak..kalau mak kita tengok kita berjaya hasil daripada didikan, asuhan dan ajarannya, maka gembiranya tak terkata, bangganya hati mak kita.. tapi kalau kita teruk, not necessarily apa yg dia harapkan technically (i.e. jadi chef dan bukan doktor seperti yang dia mahu) tapi dari segi akhlaknya, peribadinya, fikirannya etc rosak.. oh, the disappointment she’d feel cannot be described in words..

Tiba2 rasa gementar utk ada anak nanti.. mungkin time dia baby dan budak kecil ok lagi, tapi bila dah besar, dah remaja, lepas tu jadi young adult.. minta2lah Allah menjadikannya seorang anak yang soleh/solehah sampai akhir hayatnya.. sejuk hati umi abi melihatnya.. because I think I’d know how it feels if it turns out to be the opposite (na’udzubillahi min dzalik), though I’m not sure about how much of it (the painfulness) would really feel like for a real mum.

😦

Patutla ‘Syurga adalah di bawah tapak kaki ibu..’. Mujahadah seorang ibu utk mengandungkan, melahirkan, menyusu, memberi makan, mengasuh, memandikan, membelai, mendisplin, sabarnya dgn anak dia, sanggup buat apa saja utk kebahagiaan anak dia etc etc oh my God.. nak nangis kalau tengok orang sanggup menderhaka kepada mak dia…macam mana dia sanggup buat macam tu…

Hmm.. macam mana boleh sampai ke sini pulak ye.. hehe, tersasar sedikit.

Oh well, time to move on.

Waa….

Pagi tadi ana baru solat istikharah.. tapi masih belum dapat jawapannya.. at least not now..

Should I take her, should I not…to become my new housemate?

Antara dia, atau adik2 baru yg akan dtg thn dpn?

Dia:

– Childhood friend

– Baik, tapi dari segi kefahaman Islam agak kurang, dan tak lakukan kewajipan asas dgn sempurna, ie solat, puasa

– Menghormati fikrah (daripada apa yg ana nampak apb ana cuba berdakwah dgn dia bbrp tahun yg lepas di sydney)

– Kurang memahami life seorang daie

– Lifestyle org kaya (drpd upbringing dia)

Adik2:

– Banyak kena pimpin dan tunjuk ajar

– Insya Allah kewajipan asas at least buat

– Boleh terima lifestyle student on budget (kebanyakannya)

– Tak faham

– Manja dan dependent

– Qudwah ana kena tip top perfect (which may be difficult at times… kalau duduk dgn akhawat at least derang faham kondisi dan boleh share)

Dua-dua memerlukan kesabaraan dalam mentarbiyyah.. tapi ana rasa yang option  kedua adalah lebih mencabar sebenarnya.. sebab ana tak target mereka pun tapi kena buat kerja lebih…hmm dengan masa yg sgt terhad dgn phd ni, macam mana ya..

Aduh…

tapi ana dah question kepada kawan ana.. dia OK ke kalau ana dok tiap2 hari suruh dia solat.. tapi tak semestinya dia ikut ke tak sebab itu pilihan dia.. yg penting ana usaha dan melaksanakan tanggungjwb ana sebagai seorang housemate.. ana ada silapp juga.. sbb bagitau dia kalau dia tak solat, walaupun itu pilihan dia, ana akan rasa sedih hati dan tak tau macam mana nak cope dengan itu.. I shouldn’t have said that.. memang lah lumrah nya kita akan rasa sedih, but all we could do is try… kalau dengan adik2 baru pun akan sedih juga, sbb akan nampak juga jahiliyyah sini sana.. so tak ada beza sgt pun..

Now I’m waiting for her to reply (dia di Msia sekarang tgh bercuti)… tah la ek.. it’s all up to Allah sebenarnya.. kalau dia rela untuk dinasihati ke arah kebaikan, dia akan decide untuk still duduk ngan ana.. kalau tak, then Allah sahaja yang Maha Merancang. Ya Allah berikanlah apa yang terbaik bagi hamba-hambaMu, no matter what they are.

rumah oh rumah *hanya gambar perhiasan.. jgn harap rumah student di sydney mcm ni unless dia anak org kaya hehe*

Salam perpisahan dan pertemuan

Salam wbt…

Ini adalah pertama kali ana menulis selepas waktu subuh… alhamdulillah Allah bagi kekuatan untuk terus bermujahadah di pagi yang hening dan damai ini, which is something quite difficult to do here huhuhu (isya’ pukul 9.40 pm, subuh kul 4 am). Tapi nikmat bersama-sama pagi yg masih gelap ni, masya Allah, sangat best =)

Selamat pulang kembali ke tanah air, ukhti Fariena… semoga segala pengalaman, pahit manis, yang diperolehi di sini dibawa ke tempat yang baru dengan semangat yang baru, azam yang tinggi, jihad yang kuat untuk berjuang menegakkan agamaNya. You will not be forgotten 🙂 (and don’t forget us too!). Teruskan perjalananmu ya ukhti.

Let's keep on walking

Dah jadi lumrah hidup untuk kita bertemu dan berpisah..it doesn’t matter who we are kita akan pasti hadapi pertemuan dan perpisahan. Dalam jalan dakwah dan tarbiyyah akan pasti ada pertemuan dan perpisahan kerana Allah. Bertemu dan berpisah kerana Allah..

Dalam beberapa bulan sahaja ana akan dipisahkan daripada akhawat.. tak berapa pasti bagaimana perasaan setelah sekian lama bersama mereka. The last time yang  ana hidup bersama non-akhawat adalah waktu ana baru sampai di Sydney. Soon most of the akhawat will be gone, I’ll be left to stay with people yang tak kenal lagi dakwah dan tarbiyyah ni.. that’ll be another chapter of my life. Insya Allah memang tak dinafikan perjalanan hidup akan menjadi lebih mencabar, kerana insya Allah kita akan diuji dengan ujian yang lebih berat setelah datangnya kefahaman dan kematangan fikiran dan kemahuan kita untuk berjihad menegakkan dakwah ilaLlah. Cabaran hidup bersama non-akhawat akan dilihat sbg benda yang kecil sahaja apabila adanya cabaran yang lebih besar yg kita nak kuasai: membina rijal2 yang memahami Islam yang sebenar dan beramal dengan sebenar2 amal.

Reflecting back on my past, ana sendiri pun tak terfikir akan menjadi seorang yang tugasnya membina ‘batu-bata yang kukuh’. This is something that will be a life-long learning process, kerana setiap manusia berbeza daripada personalitinya, background, perangai, suka, tak suka, habit, cara berfikir, kefahamannya dlm Islam, dakwah dan tarbiyyah. Hmm which makes life more interesting isn”t it. Different people different approach kita untuk mentarbiyyah mereka, samalah macam mana untuk mendidik anak2..tak boleh nak gunakan cara yang sama untuk semua (betul tak para ibu2 senior?)

Which reminds me of my supervisor. Dia pernah bagitau students dia macam2 ragam.. ada yang degil la, ada yang terlalu dependent la.. tapi dia belajar macam mana nak deal dgn mereka with different approaches. I hope I’m not a burden to him (tak tahu la what he really thinks of me ye).. I think the reason yang dia ambil ana pun sebab nampak mujahadah utk habiskan honours project tahun lepas.. in terms of intellectuality..well, enough to become a postgrad but not a genius? :(?

Huhu.. kiranya sama lah apabila kita nak screen adik2 yang berpotensi kan? Tak kisah sangat kalau dia tu genius ke tak tapi yang penting semangatnya dan kesungguhannya untuk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ni.. (of course yang menyebabkannya begitu is niat yang ikhlas dan kefahaman yang jelas). Kalau genius tapi tak rela dan bersemangat utk berada di jalan ni apa gunanya? Banyak kerenah ada la.. (sebab genius akan selalu question itu ini, which is good kalau melancarkan dakwah, but otherwise akan melambatkan dakwah dan menyusahkan mas’ulah). It doesn’t mean that we are slashing out the genius ones, tapi itu tak menjadi criteria utk bersama2 dengan dakwah dan tarbiyyah ini. Kalau ada, alhamdulillah, satu rahmat daripada Allah swt 🙂

Ok I think I’ll stop here. Pagi pun dah mula cerah.. alhamdulillah.

Wassalam wbt.

And let the game begin…

SubhanaLlah.. semoga Allah memberikan kekuatan..

Esok presentation, dan baru nak habis siap slide tiba2 computer kena virus, terus crash, tak boleh nak buka computer. Ni baru je reformat.. semua file telah musnah, tapi alhamdulillah ada backup, tapi bila nya buat backup? Walaupun dah restore tapi takde software nak buka file macam mana? Keseorangan di office pada Ahad malam ni.. Allah sahaja yang tahu perasaan di dalam hati ni macam mana..

Dugaan kini bertambah berat… semoga Allah memberi ketenangan dan keyakinan bila2 dan apa2 pun yang datang menimpa diri.. ameen.

Jangan kecewa, tetaplah berusaha- ingati niat! liLlahi ta’ala (slogan hari ini)

If I continue this further without abreak, I think I might collapse. I think.

I cannot agree more with the utmost belief and total confidence that Allah alone is The Most Just (Al-‘Adl), The Most Merciful (Ar-Rahman), The Most Understanding (Al-‘Alim) , The Most Loyal Companion (Al-Wali).

As no matter how hard I’ve tried in this life, the only One who knows me best is none but Allah the Almighty.

I could try and try to please people, but that would be silly as the true reward comes from Allah, so it is Allah whom I should please (Ellin, blog ni pun namanya ila mardhatillah! Ya Allah)

*Trying to remind myself and make more sense of my current state of living*

I’ve tried so hard, and yet people don’t see that, because what they see and what they want is the end result. Which I still am yet to produce.

I’ve tried to work as fast as possible, yet people see me as slow (which sure works well to bring down my self-confidence).

But what Allah wants to see is our effort, and not the outcome, because the outcome lies within His ultimate Power.

Allah melihat kepada niat dan usaha kita, yang lain serahkan sahaja kepadaNya untuk menentukannya.

If humans can apply this (that effort to produce the outcome is worth something too, and not just the outcome), the world would become a better place. Hehe.

But that’s just left for me to dream, which I don’t have time to do anyway.

Better to work on something than to dream about something too far-fetched, isn’t it?

Jangan kecewa, tetaplah berusaha.

‘…hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang…’

Craving for the sweetness of iman

It’s that time of the month again, where just before it hits your hormone levels increase, your appetite soars, you would feel more moody, and everything agitates and irritates you. And then when it hits, all of these feelings will still be there, but then would decrease gradually for about a week and a half (well at least for me hehe).

Because you can’t pray and read the Qur’an like you normally do during other times, you could feel your heart gradually becoming empty and more empty, and towards the end the desperation to be closer to Allah is increasing more and more. And this is how I feel now. Desperate to get out of this miserableness of not making ruku’ and sujud to Allah swt. Seriously, I feel as though I’ve hit rock bottom. This is the feeling that I want to avoid everytime this period comes, yet the test comes every month without fail. Perhaps this is to teach believing women that their dependency to Allah is greater than anything else, and to tell them that people who do not value solah, fasting and reading the Qur’an are in a grave loss. They could not feel the sweetness of imaan that Allah offers to the believers.