Reflection…

Sometimes we expect higher from akhawat, tak kisahlah apa-apa pun.. dari segi masa, tenaga, harta, emosi dsbnya. Sometimes kalau seorang ukhti tu melakukan sesuatu yang luar daripada skop akhawat, kita akan memandangnya pelik dan seolah-olah tak percaya yang dia melakukannya, hanya kerana dia seorang akhawat (or ukhti for the correct grammar). Walaupun benda yg dia lakukan itu kecil dan normal pada pandangan umum… dan pada pandangan ana, expectation (harapan) kepada seseorang ukht biasanya akan meningkat dengan umurnya, level tarbiyyahnya, pengalamannya dll..

Sebenarnya by right memang kita perlu expect higher pun dengan mereka..disebabkan mereka dah ada kefahaman dan kesedaran..kalau dah lama dalam tarbiyyah tapi tak berubah2 sama seperti orang yang tidak ada kefahaman dan kesedaran apa gunanya tarbiyyah itu? Tapi tidaklah menyebabkan kita tak boleh terima dan maafkan kesilapan yg dia lakukan, atau memahami kelemahan yang dia ada.. No, my friend. Itu namanya tidak adil atau zalim.

Kerana pada hakikatnya semua akhawat adalah manusia. Ada kelebihan, ada kelemahan masing-masing. Mungkin hari ini dia seorang yang ceria, bersemangat, in a good mood, suka menolong orang, dll tapi mungkin keesokan harinya dia moody, bosan, tak bersemangat, tak peduli apa2 disekelilingnya, dsbnya. Dan mungkin pada hakikatnya kelebihan dia adalah dari semangatnya, rajin, tersusun urusan, tapi kelemahannya mungkin pada emosi.. macam-macam ragam ada..

Jadi, peringatan buat diri ana juga.. yg kita tidak seharusnya berlaku tidak adil atau menzalimi kawan kita, hanya kerana kita mempunyai suatu expectation pada dirinya, dan dia tidak mencapai apa yg kita harapkan daripadanya.  Mungkin dia berupaya utk melakukannya, tapi mungkin tak berupaya utk melakukannya pada masa yang kita harapkan. Hmmm… pahe dok ni? Hehe

Apa-apa pun, bersabarlah, dan berlapang dadalah.. Give more than what you receive.. Sesungguhnya Allah akan menolong hambaNya pada hari akhirat jika hamba tersebut menolong sahabatnya di dunia ikhlas kerana Tuhannya. Isn’t that lovely? But why do we keep forgetting it? Segala kebaikan yang kita lakukan akan pasti dibalas oleh Allah dgn sesuatu yg lebih baik daripada apa yg kita kerjakan di dunia.. Semoga Allah melindungi kita daripada bisikan-bisikan syaitan yang tak letih daripada menghasut kita kea rah kejahatan, dunia yang melalaikan dan ghurur (tipu), manusia yang jahat, dan nafsu yang durjana…

Wallahu’alam bis sawab..

The left flower has bloomed but the right flower has yet to bloom fully and will get there with time. See the hikmah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: