Reflection…

Sometimes we expect higher from akhawat, tak kisahlah apa-apa pun.. dari segi masa, tenaga, harta, emosi dsbnya. Sometimes kalau seorang ukhti tu melakukan sesuatu yang luar daripada skop akhawat, kita akan memandangnya pelik dan seolah-olah tak percaya yang dia melakukannya, hanya kerana dia seorang akhawat (or ukhti for the correct grammar). Walaupun benda yg dia lakukan itu kecil dan normal pada pandangan umum… dan pada pandangan ana, expectation (harapan) kepada seseorang ukht biasanya akan meningkat dengan umurnya, level tarbiyyahnya, pengalamannya dll..

Sebenarnya by right memang kita perlu expect higher pun dengan mereka..disebabkan mereka dah ada kefahaman dan kesedaran..kalau dah lama dalam tarbiyyah tapi tak berubah2 sama seperti orang yang tidak ada kefahaman dan kesedaran apa gunanya tarbiyyah itu? Tapi tidaklah menyebabkan kita tak boleh terima dan maafkan kesilapan yg dia lakukan, atau memahami kelemahan yang dia ada.. No, my friend. Itu namanya tidak adil atau zalim.

Kerana pada hakikatnya semua akhawat adalah manusia. Ada kelebihan, ada kelemahan masing-masing. Mungkin hari ini dia seorang yang ceria, bersemangat, in a good mood, suka menolong orang, dll tapi mungkin keesokan harinya dia moody, bosan, tak bersemangat, tak peduli apa2 disekelilingnya, dsbnya. Dan mungkin pada hakikatnya kelebihan dia adalah dari semangatnya, rajin, tersusun urusan, tapi kelemahannya mungkin pada emosi.. macam-macam ragam ada..

Jadi, peringatan buat diri ana juga.. yg kita tidak seharusnya berlaku tidak adil atau menzalimi kawan kita, hanya kerana kita mempunyai suatu expectation pada dirinya, dan dia tidak mencapai apa yg kita harapkan daripadanya.  Mungkin dia berupaya utk melakukannya, tapi mungkin tak berupaya utk melakukannya pada masa yang kita harapkan. Hmmm… pahe dok ni? Hehe

Apa-apa pun, bersabarlah, dan berlapang dadalah.. Give more than what you receive.. Sesungguhnya Allah akan menolong hambaNya pada hari akhirat jika hamba tersebut menolong sahabatnya di dunia ikhlas kerana Tuhannya. Isn’t that lovely? But why do we keep forgetting it? Segala kebaikan yang kita lakukan akan pasti dibalas oleh Allah dgn sesuatu yg lebih baik daripada apa yg kita kerjakan di dunia.. Semoga Allah melindungi kita daripada bisikan-bisikan syaitan yang tak letih daripada menghasut kita kea rah kejahatan, dunia yang melalaikan dan ghurur (tipu), manusia yang jahat, dan nafsu yang durjana…

Wallahu’alam bis sawab..

The left flower has bloomed but the right flower has yet to bloom fully and will get there with time. See the hikmah?

Advertisements

Solat & tawakkal

Salam wbt..

Dlm post ni ana nak cerita sedikit ttg keadaan atau suasana pelajar2 yg bukan dari golongan majoriti, tetapi minoriti di dalam sesebuah universiti..

Sebenarnya, walaupun uni yg ana tgh berada skrg ni hebat dari segi sistem pendidikan, penyelidikan & innovasi (research & innovation :), tapi dari segi keperihatinannya terhadap pelajar2 yg beragama selain daripada kristian dan yahudi agak kurang. Terutamanya bagi mereka yg beragama Islam. Tentulah tak seramai yg beragama Kristian, tapi bilangannya adalah masih significant, i.e. dlm beribu jugak lah (mungkin dlm 10 orang warga uni ada 4 org Islam). Walaupun begitu, kenapa uni ni tak nak bagi kemudahan kepada org Islam utk menunaikan fardhu solat yg memang ramai tahu adalah 5 kali sehari? Surau ada satu, tapi jauh sekali dan agak menyusahkan (kalau dari fakulti ana dr hujung uni ke hujung uni, ambil masa dlm 20-25 min utk jln (naik turun bukit), jumlah masa ulang-alik dlm 40-50 min utk sekali solat fardhu tak termasuk masa utk naik tangga, ambil wudhu’ dan solat ..biasanya org yg jauh dari surau fikir 2-3 kali utk berjalan ke sana huhu)

Ini menyebabkan pelajar2 Muslim terutamanya yg jauh daripada surau berhadapan dgn dillema, dan mungkin boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: 1) Yg akan solat lambat, tunggu kuliah habis baru solat di rumah (hmm kalau kuliah habis lmbt zuhur macam mana pula ye?) atau 2) Yg akan solat di mana2 sahaja asalkan dapat solat. Mungkin ada pilihan ke-3 iaitu pergi je jalan ke surau tapi daripada pengalaman ana orang yg buat tu hanyalah orang yg fakultinya berdekatan dengan surau, atau pelajar baru (1st year) 🙂

Jadi ana termasuklah dalam golongan ke-2 ni, solat je la di mana2 asalkan dapat solat. Kebiasaannya yg mengambil option ke-2 ni akan cari tempat2 yg ramai tak lalu lalang dan agak tersorok…Selama lebih kurang 4-5 tahun di uni ni, tempat2 yg ana pernah solat adalah di library sudut ‘fire exit’, tangga2 (‘fire exit’ jgk hehe), bawah2 tangga, atas rumput di padang (ni selalunya berjemaah), atas konkrit dan kelas2 kosong. Sekarang tempat favourite ana adalah sebelah lift luar office ana.

Tapi sejauh mana kita x nak dilihat oleh orang lain.. akan dilihatkan jugak.. Allah nak bagi peluang kepada orang bukan Islam utk tengok bagaimana penyerahan diri terang-terangan kepada Tuhan berlaku.. Mcm lah kes ana baru-baru tadi. Ana nak solat Asar, biasalah di tepi lift. Selalunya keadaan sepi dan tak ada orang, kalau ada pun mereka akan guna tangga utk masuk ke office dan lift selalu tak akan  digunakan (baik betul org2 kat sini) jd kiranya bila ana nk solat org yg lalu lalang ke office tak nampak melainkan jika mereka jalan ke belakang..

So ana solatlah Asar seperti biasa.. keadaan aman dan dah nak selesai solat.. tapi bila nk angkat je jari telunjuk (‘Ash hadu alla ila ha ilaLlah..) seorang pemuda dari masuk dari tangga, berjalan menuju ana dan berdiri pulak di dpn ana yg tgh duduk tahiyyat akhir ni. Ana dgn rasa tak selesanya terpaksa batalkan solat (alahai sayangnya, tinggal brp kerat ayat je dan nak bagi salam) dan memandang ke arah mat salleh tu sambil tunjuk muka yang bawa maksud ‘Yes? Can I help you?

Dia pun dgn serba salah (tapi cool je) tanya ‘Sorry I’m kind of lost would you mind telling me where the exit is?’

‘If you take the stairs just go down another floor you’ll find the exit door to this building’, ana jawab sambil berdiri dan berjalan menuju ke tangga untuk tunjukkan dia.

‘Ok, thanks’.

Rasa bersalah terhadap diri sendiri sbb tak habiskan solat sebelum pergi melayan orang tu. Tak apalah, insya Allah ada hikmah dan pengajarannya, lain kali jangan ulangi lagi..biar je lah dia merenung lama, tak kacau pun kan?

Esok pula ada meeting dgn supervisor, kena prepare apa yang nak kena report dkt dia.. ya Allah permudahkanlah urusan..  bersihkanlah niatku, kuatkanlah diriku, sesungguhnya kepadaMu aku berdoa dan bertawakkal…

Dan bertawakkallah kepada (Allah) Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, Yang melihat kamu ketika kamu berdiri (untuk sembahyang), dan (melihat pula) perobahan gerak badanmu di antara orang-orang yang sujud. Sesungguhnya Dia adalah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui (as-Syu’ara: 216-220)

When you are called to pray to Allah, pray, no matter where you are, for Allah is The One you submit to

Semoga Allah memberi kekuatan kepada kita semua dalam memperjuangkan agamaNya. Ameen.

SubhanaLlah…

They say that after ‘Asr, it’s not really good to do work (so for me it’s PhD work). I find that true because when I tried to do work after Asr today, it just didn’t work (pun unintended)– I couldn’t focus, I was tired and sleepy and just wanted to get out of the office. But yet I’m still here in uni, and it’s already passed Maghrib (I’ve already made my prayer thank you ^^). I know this isn’t a good habit, and I don’t intend to do this everyday. But ya Allah..Yang Maha Lembut dan Maha Pengasih dan Maha Pemberi.. instead of Him letting me dwell on nonsense stuff (i.e. perkara2 lagha), he brought my attention to His Superiority… Dia melihatkan kebesaranNya hanya daripada office yang kecil ni!! Aaa Sayang Allah 🙂 🙂

So how did it go? Well.. here’s the story. Just now after praying Asr I wanted to do some extra  work but I was tired and sort of bored of reading journal articles.. and soI had this idea of ‘researching’ for something else: where my colleagues live on google map! Yes, somewhat pathetic I know (Astarghfirullah!).. So everyone in my research team has each other’s contact details including their home addresses, and so I typed in those who actually live near the beaches in the hope to see how their homes look like (seriously it’s kind of silly as google maps only project the maps from above so you can only see the rooftops, trees and nothing else). So from what I could see.. my supervisor lives somewhere here:

pic 1

And another colleague of mine,  lives here (ok why do I feel that I’m some kind of creepy stalker?):

pic 2

And then from busy-bodying looking at their boring rooftops, my attention went to the seawater:

pic 3

wow....

I then went through the sea trail..going up north:

pic 4

ya Allah.. laut yg sgt dlm..takutny

pic 5

I don't want to be caught inside there

And then I went up to the beaches I’ve gone to, and subhanaLlah the view from above is just WOW:

pic 6

And this is the part that really really stunned me, it made me stop breathing:

pic 7

waa..

 

ya Allah!!!! the last view just made me really wanted to cry.. it looked so fake but yet it is so real (it’s from the satellite).. I wonder how it feels like to be a bird and view these places everyday.. subhanaLlah.. patutla burung2 tak habis2 memuji kebesaran Allah.. If I were a bird, I wouldn’t stop praising Him, wouldn’t stop bowing to Him..wouldn’t stop remembering His Mightiness…

Hopefully by looking through the pictures our iman have increased…