Physical.

Ujian..tests.. how do we perceive them?

Ada yang melihat ujian itu suatu musibah.. suatu benda yang teruk yg perlu dilalui oleh manusia yang bernasib malang..

Ada yang tak sanggup melalui ujian.. yg hanya nak kesenangan dan tak nak diuji..

Adapun orang yang meraih banyak kenikmatan di dunia, berasa selesa dan banyak harta, tapi lupa atau jahil yg sebenarnya kesenangan di dunia pun adalah satu bentuk ujian.

Tapi tahukah ujian itu datang dari Allah SWT kepada hambaNya utk menguji keimanannya?

Macam mana Allah SWT nak tapis orang yang nak masuk syurga tanpa ujian2 di dunia?

“Or do you think that you will enter Paradise while such [trial] has not yet come to you as came to those who passed on before you? They were touched by poverty and hardship and were shaken until [even their] messenger and those who believed with him said,”When is the help of Allah ?” Unquestionably, the help of Allah is near.” (al-Baqarah:214)

Reminding myself just in case I forget.

Oh..

Don’t you think it’s true when something that has always been with you is taken away from you, it is then you’ll miss having it and appreciate it more than before? (I hope I make sense)

It’s happening now..that when I can’t pray and recite the Qur’an because of, yknow, I’m appreciating more and more the need to pray and recite and memorise the Qur’an!!!!! Nak sangat! =/

Hopefully tomorrow Allah will give me the ‘green light’ again for me to embark upon my journey, fully geared. Hehe, if you know what I mean 🙂

We’ll be missing you… :(

Salam…

Pada hari ini, kami kehilangan seorang lagi rijal……..

Mungkin ana tak berada semasa enti nak tinggalkan bumi australia ni, tp itu tak bermaksud ana tak kisah tentang pemergian enti…. bahkan ana rasa berat sangat utk say goodbye for good… rasa macam boleh jumpa lagi enti bila ana pulang dari kerja, macam biasa… but I know that’s going to change forever…

Mampukah kami berterusan tanpanya kehadiran enti? insya Allah, kena yakin, kekuatan itu hanya datang dari ALlah..walaupun kat sini tinggal sekerat je, dengan pertolongan Allah kami mampu insya Allah..jd jangan enti risau ye… 🙂

Semoga Allah membalas balik pengorbanan enti dalam jalan dakwah ni… Jazakillah khair banyak2 atas jasa enti selama ni.. 🙂 ana uhibukki fillah. aseef jiddan di atas segala kesalahan ana pada enti selama ni.. walaupun kita berada di bawah satu bumbung utk bbrp bulan, tp ikatan ukhuwwah yg kita ada sampai rasa macam dah duduk serumah bertahun-tahun..

I know you don’t know the existence of this blog, nanti enti pandai2 cari dan tahu lah ye.. kekekke

Take care

Hugs, kisses and salam fillah,

nhhc